Kako da se zaštitimo na bazenima

Visoke letnje temperature nas podsećaju da je vreme za odmor, a do tada će većina spas od toplote potražiti na bazenima. Iako su idelano rešenje, evo čega bi se trebalo pridržavati.

Sezona kupanja na bazenima počela je 15. juna. Kako se mnogi ne pridržavaju osnovnih pravila tokom boravka na bazenu, rizik od raznih infekcija raste. Neispravna voda iz bazena može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija kao što su crevne i kožne infekcije, ali i meningitis. Kod osoba sa oslabljenim imunitetom rizik od infekcija je veći.

“To je mala površina vode, puno je kupača, idealan je prostor za razvoj bakterija, virusa i gljivica. Česta je dijareja koju pacijenti prijavljuju, koja se javlja posle boravka na bazenima, infekcije očiju, ušiju, atletsko stopalo uzročnik je gljivica. Postoji puno tih stvari koje mogu da budu posledica boravka na bazenima”.

Najbolja zaštita je pojačana lična higijena, tuširanje obavezno posle svakog izlaska iz vode, napominju lekari.

”Pre ulaska u bazen potrebno je istuširati se i naravno posle izlaska iz bazena. Kada dođemo kući detaljno ponovno tuširanje sapunom i vodom, zato što se sve te bakterije, virusi i gljivice zadržavaju na koži i što je dodatna otežavajuća okolnost, što se one kad je toplo vreme više razmnožavaju. Vlažna sredina gljivicama i te kako pogoduje, tako da je boravak sedenja na mokrim peškirima, površine po kojima gazimo do prostorija gde su svlačionice i oko bazena, su takođe idealna vlažna topla mesta, koja pogoduju razmnožavanju gljivica” poručuju doktori.

Naši sagovornici kažu da su svesni potencijalnog rizika koji kupanje u bazenu nosi.

„Idem na bazen, do sad nisam imao nikakvih problema za te infekcije, mada čuo sam. Sve zavisi od organizma i imuniteta, pre bazena svakako tuširanje, posle bazena tuširanje“.

„Da li se tamo tuširaju ne znam, ali kući se obavezno tuširaju“.

„Vodim računa na bazenu , prvo se istuširam, pa uđem u bazen, kad završim obavezno tuširanje, isto i kad dođem kući.Nikad nisam imao neku infekciju što se tiče toga“.

Stručnjaci takođe upozoravaju da hlor, koji se najčešće koriste u bazenima kako bi se sprečilo razmnožavanje bakterija, virusa i gljivica, može dovesti do blage ili jake iritacije očiju i kože. Preterano hlorisana voda može izazvati i nadražaj pluća. Kako biste izbegli komplikacije, sledite savete lekara i praktikujte ispiranje nakon izlaska iz bazena.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje