“Sto sudova ne može da baci mrlju na OVK “

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj rekao je u intervjuu za “Kosova pres” da bi sa Srbijom trebalo samo da se razgovara o priznanju.

,,Sa Srbijom možemo da razgovaramo o međusobnom priznanju, unutrašnje teme Kosova su stvari Kosova, i mislim da je dostignuće koje smo postigli u ovoj koaliciji sa ovom vladom. Ne mislim da je toliko hitno da se postigne sporazum. Ali verujem da su trendovi kada se odlazi u Brisel, potpisuju štetni sporazumi koji se ne mogu sprovoditi, kao recimo Zajednica ili šta god da je to, završena priča, to se više ne dešava. Greška je ako želimo da govorimo o nezavisnosti Kosova, mi smo proglašeni državom i moramo je osnažiti“, rekao je on.

Haradinaj se pominje kao jedan od vođa OVK koji bi trebalo da se nađe pred Specijalnim sudom za navodne ratne zločine ove organizacije, međutim, navodi da nije dobio poziv da bude intervjuisan od strane ovog suda.

,,Da se formira još 100 sudova oni ne mogu baciti mrlju na borbu koju smo mi vodili za slobodu zemlje. Ko god je bio u ratu, izvršio je svetu dužnost za zemlju i mora biti ponosan. Ovaj sud je čisto politički i jasno je da ne zahteva pravdu, već kaznu za moralno pokajanje za Srbiju, jer mi vrlo dobro znamo da je ovde ubijeno 12.700 Albanaca. Imali smo bezbroj presuda za OVK u Hagu, od EULEKS-a i UNMIK-a, za Sulejmana Selimija, Ramusha Haradinaja, Fatmira Limaja, Rustema Mustafu, Sami Lushtakua. Čak i 100 sudova da se formira to ne može da okalja“, tvrdi Haradinaj.

Inicijativu predsednika parlamenta Kadrija Veselija u vezi sa uspostavljanjem međunarodnog tribunala za navnode ratne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu naziva zakasnelom, ali je ipak dobrodošla.

Izvor: RTK2 / Kosova Press

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje