Ponavljanje izbora u Istanbulu – test za Erdoganovu stranku

Glasačka mesta u Istanbulu su otvorena, a milioni glasača biraće novog gradonačelnika na kontroverznim ponovljenim izborima nakon što su poništeni rezultati martovskih izbora u kojima je pobedila opozicija.

Ekrem Imamoglu (40) iz sekularne Republikanske narodne stranke (CHP), pobedio je Binali Jildirima (63) iz vladajuće Stranke prava i razvoja (AKP) sa 729 glasova u izborima za gradonačelnika 31. marta.

Vrhovno izborno veće je 6. maja poništilo glasanje u skladu sa zahtevom islamsko-konzervativnog AKP-a, koji je naveo nezakonitosti te zatražio ponovno glasanje.

Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost nakon 18 dana. Obećao je ponovnu pobedu, iskazujući svoju ljutnju, a obeshabrenim pristalicama rekao je “sve će biti sasvim u redu”, što je postalo novo geslo kampanje CHP-a.

Obećao je razotkriti detalje “rasipnog trošenja” i “korupcije” u gradskoj upravi pod AKP-om.

Odluka vrhovnog izbornog veća, koja je izazvala mirne proteste u tom gradu od 16 miliona stanovnika, te osudu stranih saveznika zbog stanja demokratije i vladavine prava u Turskoj, izbacila je Imamoglua na nacionalnu scenu.

Odmeren i blag u nastupu, slabo poznati gradonačelnik iz istanbulske četvrti Bejlikduzu iznenada se našao u ulozi političke snage koja se mora nositi, a možda čak jednom i takmičiti, s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Erdoganov AKP u koaliciji je s ekstremno desnom Strankom nacionalističkog pokreta (MHP) i kontroliše središnju vlast. Takođe je osvojio većinu na lokalnim izborima pre tri meseca.

Ali, AKP je pretrpeo iznenađujuće gubitke u ključnoj trci za gradonačelnika u glavnom gradu Ankari i Istanbulu – a oba grada islamski konzervativci kontrolišu 25 godina – kao reakciju glasača ogorčenih ekonomskim padom i velikom inflacijom.

Na glasačkim mestima biće prisutni i posmatrači Saveta Evrope.

Ovi su izbori posebno važni i za Erdogana. On je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpasa.

To je grad u kojem se vinula njegova politička karijera, jer ga je izabrao kao gradonačenika. Jednom je rekao da ko god izgubi Istanbul – gubi Tursku.

Analitičari kažu da bez obzira na ishod, Istanbul ne bira samo novog gradonačelnika nego se uspostavlja budući smer zemlje.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje