Unosite dovoljno joda, namirnice bogate vlaknima i vitamine B – grupe

Bez pravilne prehrane nema zdrave štitne žlijezde, pa zato treba izbjegavati šećer, gluten, kvasac, kravlje mlijeko i sve procesuirane namirnice te povećati unos prehrambenih vlakana, jer su osobe oboljele od hipotireoze sklone slabijoj probavi i konstipaciji (zatvoru). Vlaknima obiluju povrće, voće i cjelovite žitarice.

– Jod je neophodan element za normalan rad štitne žlijezde te svaki nedostatak joda u organizmu vrlo brzo dovodi do nastanka jedne od najraširenijih bolesti „nutritivnog karaktera“ – uvećanja štitne žlijezde ili takozvane guše. Namirnice koje su bogate jodom su: morske ribe, alge, jaja, jogurt, sir, jodirana so – kaže prof. dr. Azra Bureković, specijalista endokrinolog.

Pojedine namirnice na neki način brane organizmu pravilno iskorištavanje joda i mogu umanjiti sposobnost organizma da iskoristi jod za sintezu hormona štitnjače. To su karfiol, kelj, prokulice, soja, proso, repa i kikiriki. Riziku su najviše izloženi strogi vegetarijanci i vegani koji takve namirnice svakodnevno koriste u prehrani, i to u velikim količinama.

– Zbog ubrzanog metabolizma osobe koje pate od hipertireoze iskorištavaju prehrambene tvari mnogo brže. Ako gubitak težine počinje predstavljati veliki problem, u prehranu se moraju uvesti namirnice bogate bjelančevinama kako bi se nadoknadio gubitak mišićne mase. To su meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, ali i dodatne količine vitamina B-grupe su neophodne jer učestvuju u metabolizmu ugljikohidrata i bjelančevina. U tu svrhu treba konzumirati nemasno meso, fermentirane mliječne proizvode ili uzeti nadopune u obliku pivskog kvasca

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje