Pacolli: Prekinuli smo komunikaciju sa UNMIK-om, ostatak Miloševićevih tajnih službi pretnja po regionalnu bezbednost

Nakon što je u svom jučerašnjem govoru pred SB UN šef UNMIK-a Zahir Tanin ocenio da su kosovske vlasti prekršile niz međunarodnih propisa, te da nisu poštovale imunitet osoblja UN prilikom hapšenja dva pripadnika UNMIK-a u akciji koju su policijske jedinice sprovele 28. maja, a policijske snage koristile i prekomernu silu, reagovali su kosovski zvaničnici sa novom serijom oštrih kritika na račun UN. Takođe, negativno su reagovali i na govor Ivice Dačića.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bexbet Pacolli tvrdi da je UNMIK taj koji „krši međunarodno pravo“, da je Taninov govor „potpuno neprihvatljiv“ i da su kosovske vlasti navodno prekinule komunikaciju sa ovom organizacijom.

„Izjava UNMIK-a još jednom pokazuje na kako neozbiljan način se UN odnose prema ovom slučaju. Ne žale zbog ponašanja svog osoblja i nema razjašnjenja zašto nisu ukinule imunitet. Sa ovakvim ponašanjem, UN nanose štetu svojoj reputaciji na Kosovu. Mi nećemo prestati da postavljamo pitanja“, navodi Pacolli.

Pacolli i Vlora Çitaku su serijom poruka i preko tvitera reagovali negativno na nastup Zahira Tanina, UNMIK, kao i srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, zabeleživši čak i snimak rasprave Dačića sa Çitaku posle zvanične diskusije, sa porukama o nediplomatskom, nekulturnom ponašanju Dačića prema Vlori Çitaku.

Pacolli: Ostatak Miloševićevih tajnih služni pretnja po regionalnu bezbednost već decenijama

Pacolli je na sličan način komentarisao i govor srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

„Osuđujem falsifikovanje i sramotne laži Ivice Dačića“, naveo je dodajući da „Kosovo nikada nije nikog napalo“, već da je policijska akcija za cilj imala da „ojača vladavinu reda i zakona“.

„Kosovo nema mentalitet da ikoga napada. Kosovo neće nikada da igra ove igre,“ naveo je na Fejsbuku. Tvrdi da svako, sa druge strane, „mora da se plaši Miloševićevih ostataka u srpskoj tajnoj službi i bezbednosnim strukturama“.

One su opasnost za regionalnu stabiilnost već nekoliko decenija, tvrdi Pacolli.

UNMIK bez komentara zbog istrage

U odgovoru za KoSSev na Pacolijeve navode, portparolka UNMIK-a Sanam Dolatšahi (Sanam Dolatshahi), kaže: „Zbog činjenice da su Ujedinjene Nacije već uključene u ispitivanje o preciznim okolnostima u vezi sa hapšenjem i povređivanjem dva člana svog osoblja, Misija neće komentarisati“.

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova se još uvek nije oglasilo povodom komentara koji stižu iz Prištine posle sednice SB UN.

Izvor: Kossev

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje