Bil Klinton i Medlin Olbrajt sutra u Prištini na 20 godina od ulaska NATO na Kosovo

Bivši američki predsednik, Bil Klinton, dolazi ove nedelje na Kosovo gde je počasni gost. Na dvadesetogodišnjicu ulaska NATO trupa, govoriće na ceremoniji koju organizuju kosovske vlasti na trgu u Prištini. Dolazi i Medlin Olbrajt, čija će bista takođe biti otkrivena na trgu u Prištini koji će poneti i njeno ime.

Američki zvaničnici koji su postali simbol – za jedne bombardovanja, za druge, slobode, u sredu će u Prištini prisustvovati ceremoniji obeležavanja dvadesetgodišnjice raspoređivanje NATO trupa na Kosovu. Održaće govor.

Kosovo 12. juna obeležava 20. godišnjicu raspoređivanja NATO trupa kao događaj kojim je „Kosovo oslobođeno“ od srpskih vlasti. Centralni skup se i obeležava pod nazivom „Za našu slobodu“.

Kosovske vlasti pozvale su građane da u što većem broju prisustvuju ovom događaju u koji počinje u 11 časova na trgu koji nosi naziv „Skenderbeg“.

Ovo je četvrti put da Bil Klinton posećuje Kosovo od 1999. godine. On je počasni građanin Kosova koji se smatra najzaslužnijim za kampanju davanja nezavisnosti Kosova, a jedan trg i jedna od glavnih ulica u Prištini nose upravo ime bivšeg američkog predsednika.

Ovom skupu trebalo bi takođe, barem prema dosadašnjim navodima kosovskih medija, da prisustvuju i penzionisani američki general i komandant NATO-a za vreme bombardovanja SR Jugoslavije Vesli Klark kao i bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker.

Sva ova imena – Klinton, Olbrajt, Voker i Klark, kosovska i srpska javnost vidi kao najzaslužnije za davanje nezavisnosti Kosovu. Kosovski Albanci naglašavaju da su im „večno zahvalni“. Suprotni utisci su sa srpske strane. Srpska javnost većinski ima gorko sećanje na bombardovanje i ovaj proces, a sa čime direktno povezuju ova imena.

Izvor: Kossev

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje