Ovaj grad u regionu ima prvi iscrtani 3D PJEŠAČKI PRELAZ: Da li biste smjeli da ZAKORAČITE

Na saobraćajnici u Banjoj Luci iscrtan je trodimenzionalni pješački prelaz i obilježena je horizontalna saobraćajna signalizacija tzv. hladnom plastikom – i to prvi put.

Radovi su obavljeni protekli vikend. 3D pješački prelaz iscrtan je na novoj dionici Istočnog tranzita. Umjesto bojom, na jednoj je dionici horizontalna signalizacija obilježena hladnom plastikom.

Iz banjolučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da se radi o eksperimentu.

“Ovi su projekti eksperimentalni, a nakon analize uočenih efekata, odlučićemo hoće li se ubuduće na ovakav način obilježavati i drugi pješački prelazi na kojima je povećana ugroženost pješaka, odnosno hoće li će se metoda s hladnom plastikom upotrebljavati i na drugim saobraćajnicama”, piše u saopštenju Gradske uprave Banje Luke.

7418fbe34b77c2c162a8096472345c38

U slučaju 3D prelaza radi se o upotrebi optičke iluzije u obilježavanju pješačkog prelaza. Optička iluzija privlači pažnju vozača te samim tim dovodi do smanjenja brzine i povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

Kod upotrebe hladne plastike umjesto boje, objašnjeno je, pjelazi traju mnogo duže u odnosu na konvencionalna rješenja jer im vijek trajanja na saobraćajnici iznosi najmanje pet do šest godina.

Pored toga, uočljivi su tokom cijelog dana i noći, pri svim uslovima rasvjete, kao i u svim vremenskim uslovima pa se očekuje da će doprinijeti povećanju bezbjednosti u saobraćaju.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje