“Niko iz Srbije nije osuđen za 400 masakra na Kosovu”

Predsednik Kosova Hashim Thaçi je izjavio da, i 20 godina od oslobađanja Kosova, za 400 masakara koje je izvršila Srbija još uvek niko nije osuđen.

Učestvujući na spomen-akademiji na 20. godišnjici masakra u Ćušku, Pavljanu, Zahaću i Labljanu kod Peći, Thaçi je rekao da je ovo dan sećanja, poštovanja u odavanja pošte mučenicima, palim borcima i herojima iz Ćuška i okoline, koje je ubila policija i vojska Srbije.

“U iščekivanju da u narednim nedeljama obeležimo 20. godišnjicu pobede, velika briga za sve nas kao kosovskih institucija, kao kosovskog društva, a iznad svega na savesti međunarodne zajednice i dan danas, nakon 20 godina, jeste da za 400 masakara koje je izvršila srpska država, još uvek niko nije osuđen”, rekao je Tahaçi.

Po njegovim rečima, to je nepravda, diskriminacija, uvreda za integritet i dostojanstvo žrtava, ali i za sam narod Kosova.

On je dodao da će u četvrtak na sednici Skupštine Kosova svi zajedno, jedinstveni, bez razlike, doneti rezoluciju koja osuđuje sve zločine i genocid koji je država Srbija izvršila na Kosovu.

“U potpunosti verujem da će za ovom rezolucijom uslediti i koraci za potpuno sprovođenje našeg prava, kako bi se svi izvršioci krivičnih dela i etničkog čišćenja, ubistva preko 13.500 civila i silovanja preko 20.000 žena, svi ti ljudi iz državnog aparata Srbije suočili sa pravdom”, rekao je on.

Na spomen akademiji su govorili i premijer Kosova Ramush Haradinaj, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli i predsednik Akademije nauka Nexhat Daci.

Naser Rama je govorio u ime članova porodica. On je rekao da jesu tužni, ali su svesni da bez njihove krvi ne bi bilo slobode.

Izvor: RTK2

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje