Priština: Izložba posvećena deci stradaloj u zadnjem ratu

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK) otvorilo je izložbu “Bilo jednom, ne ponovilo se”, posvećena deci stradaloj od posledica rata na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba je otvorena u znak sećanja na 1.133 dece, žrtava rata na Kosovu u period 1998.–2000. godine, od kojih je 1.024 dece ubijeno, a 109 dece nestalo. Kustos izložbe je Blerta Hoçia, a izložba je otvorena u prostorijama Dokumentacionog centra Kosova (DCK) u gradskoj biblioteci “Hivzi Sulejmani“ u prištinskom naselju Dardanija.

Izložbu čine desetine fotografija, garderobe, knjiga iz osnovne škole, sveske, razni predmeti koji su pripadali stradaloj deci, a postavljeni su u takozvanom “staklenom prostoru”. Svaki predmet ima svoju posebnu priču.

Otvaranje izložbe je proteklo bez govora jer iz Fonda smatraju da prizori govore sami za sebe.
A direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo Bekim Blakaj pred otvaranje izložbe izjavio je da je izložba napravljena zahvaljujući bliskoj saradnji s porodicama žrtava.

“Mi u Fondu za humanitarno pravo na Kosovu osećali smo i imali veliku potrebu da se posebno podsetimo na poseban način prekinutog detinjstva usled rata. Stoga smo mi u FHP-u više od godinu dana planirali da na 20. godišnjicu rata na Kosovu, izgradimo spomen obeležje za decu koja su ubijena ili nestala od posledica rata“, rekao je Blakaj.

Prema opisu izložbe, ova izložba dolazi “kao poziv na suočavanje i refleksiju, za dijalog i oporavak, kroz izgradnju kolektivne memorije kroz ove predmete. Više od izložbe, ovo je spomenik posvećen deci koja su ubijena i nestala u ratu”.

Izložbu su podržali: National Endowment for Democracy (NED), Opština Priština i Ministarstvo kulture, omladine i sporta.

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP) od 1997. godine bavi se dokumentovanjem žrtava ratnih zločina i drugih ozbiljnih kršenja ljudskih prava.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje