Milion ljudi jede ovu namirnicu, a nisu ni svesni da izaziva RAK

Istraživanja su pokazala i kako žvakanje betel oraha izaziva i rak u ustima.

Betel orasi veoma su popularni na području Tajvana, Indije, Mijanmara, kao i drugih zemalja Južne i jugoistočne Azije.

Istraživanja su pokazala kako skoro desetina stanovništva planete Zemlje žvaće betel orahe, što ih čini četvrtom najkorištenijom psihoaktivnom supstancom na svetu.

Ovi orasi su svoje ime dobili po svom omotu. Tradicionalni način pripreme zahteva da se orahe areca palme zamota u betel lišće, što je najčešće lišće kafe.

Zamotani u lišće prepuno kofeina, orasi palme korisnicima daju blagi osećaj euforije, sličan osećaju nakon previše kafe.

Temperatura tela poraste i počnete da se znojite. Otkucaji srca se ubrzaju i osetite kao da ste nadrogirani i upravo zbog toga neki korisnici betel orahe upoređuju s metamfetaminima.

Gotovo istovremeno počinjete pojačano da slinite i primorani ste ispljunuti nakupljene sline. Neiskusni korisnik tek tada će primetiti crvene mrlje po gotovo svim pločnicima, budući da betel lišće slinu oboji u crveno.

Istraživanja su pokazala i kako žvakanje betel oraha izaziva i rak u ustima.

U Tajvanu devet od deset osoba kojima je dijagnostifikovan rak usta žvaće betel orahe.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) i službeno je proglasila orahe palme areca kancerogenima, ali to ne smanjuje njihovu potrošnju u jugoistočnoj Aziji.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje