Njemački diplomata: Srbija dobro zna da nikada neće vratiti Kosovo

Konferencija, pregovori, na kraju rata. Poznati njemački diplomata, Geert-Hinrich Ahrens, glavni pregovarač za Kosovo na jugoslovenskim konferencijama devedesetih godina, ispričao je o svojim ličnim uspomena u vrijeme nemira.

Pored ostalog, govorio je i o sadašnjim dešavanjima i pitanju između Kosova i Srbije.

Na pitanje DW-a kako vidi iz današnje perspektive ovo vrijeme i razvoj Kosova kao odvojena država i da li bi to nazvao uspješnom pričom, on je odgovorio:

“Za Albance je definitivno uspjeh, jer su nezavisni i više nisu dio srpske države. Za Srbe se sjećam da samo rekao Koštunici, Miloševićevom nacionalističkom nasljedniku: Kažete da želite da vratite Kosovo, jer je dio Srbije. Sada zamislite da će vam međunarodna zajednica reći sutra, u redu, u pravu ste, povući ćemo se do poslednjeg čovjeka, šta biste onda uradili?”

A koji je bio njegovo dogovor?

“Nije uopšte odgovorio! Ali nije ni regovao oštro. Bilo je jasno da bi se Albanci opirali do poslednjeg čovjeka, tako da se bi vratili srpskom režimu. Srbi danas ne bi ni uspjeli, to je neralna politika. Gdje je ovome kraj, ne znam, ali sam siguran da čak i predsjednik Srbije dobro zna da nikada viće neće vratiti Kosovo”, rekao je Ahrens u intervijuu za DW.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje