Advokat u Srbiji: Razgraničenje na Kosovu završeno prije 117 godina

Advokat Vladimir Gajić smatra da bi razgraničenje na Kosovu, koje se pominje kao jedno od riješenja, podstaklo i ostale države bivše Jugoslavije da razmišljaju o tome, dok advokat Miljkan Karličić kaže da je ta ideja u praksi završena još prije 117 godina između Kraljevine Srbije i Albanije.

Advokati Gajić i Karličić su za agenciju Fonet i njihov serijal “Kosinus” govorili o trajnom riješenju problema između Kosova i Srbije i obojica se slažu da je sporazum mnogo bolje rešenje nego zamrznuti konflikt.

Gajić ipak kaže da je pitanje da li do sporazuma uopšte može da se dođe, jer se sada čini da je to kao riješavanje kvadrature kruga. Karličić ističe da je uvijek bolje razgovarati, nego imati jedan dan konflikta, pogotovo ekscesnog, odnosno oružanog.

I dok Gajić smatra da razgraničenje znači ponovo otvaranje tog pitanja i na drugim djelovima teritorijama bivše Jugoslavije, koje bi moglo da podstakne da se i tamo postavi pitanje razgraničenja, za Karličića je ta priča davno završena.

“Ta ideja je realizovana u praksi prije tačno 117 godina između Kraljevine Srbije i Albanije nakon završetka Prvog balkanskog rata 1912. godine”, odgovara Karličić.

Gajić napominje i da je za kompromis potrebna dobra volja i na jednoj i na drugoj strani koja očigledno danas ne postoji.

“Neophodno bi bilo da i velike sile pre svega i međunarodna zajednica daju sve od sebe da stvore uslove da stvarno do nekog kompromisa može da dođe”, dodaje Gajić.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje