Švicarska protjerala Kosovarku, 22. godine bila zavisna od socijalne pomoći

Kumrije A. je protagonist naredne priče o građanima sa stranim državljanstvom koji su, zbog dugoročne zavisnosti od socijalne pomoći kažnjeni protjerivanjem iz Švicarske. Prema najnovijoj sudskoj odluci, ona se mora vratiti na Ksoovo, najkasnije do subote. A njen advokat je odlučio da slučaj preda Evropskom sudu za ljudska prava u Stazburgu.

Kumrija ima 51 godinu, a u Švicarskoj je od 1990. godine. Tamo se vjenčala Italijanom i imaju dvoje djece, piše 20minuten.ch. Ali, najkasnije do subote (sutra) mora da napusti Švicarsku. U toj zemlji i cijeloj Schengen zoni neće imati prava da ulazi naredne tri godine.

Razlog te kazne je njena potpuna zavisnost od socijalne pomoći, od 1997. godine pa nadalje. Do kraja marta 2015. godine, ukupan iznos socijalne pomoći koju je primila tokom godina dostigao je 403.000 franaka.

Ona je podnijela žalbu protiv te sudske odluke, međutim, u odluci sud u Njemačkoj navodi da se ne očekuje da se ona osamostali i obezbjedi preživljavanje svojom zaradom, prenosi Gazeta Express.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje