Pet mjeseci bez sastanka Thaçi – Haradinaj

Već pet mjeseci nema sastanka “oči u oči” između dvojice najviših zvaničnika Kosova, predsjednika Hashima Thaçija i premijera Ramusha Haradinaja, rekao je za Koha ditore izvor iz Vlade Kosova.

Takav se sastanak prema tom izvoru neće dogoditi ni pred Berlinski samit koji su za 29. april sazvali njemačka kancelarka Angela Markel i predsjednik Francuske i na kojem učestvuju dvojica zvaničnika Kosova.

“Do sada nema koordinacije i ne očekujem da će ga biti i pred put za Berlin”, kazao je izvor dnevnika i dodao da čak ne vjeruje da će putovati zajedno.

Dijalog između Kosova i Srbije je centralna tema Samita.

Srbija je odlučila da ne učestvuje u pregovorima dok Kosovo ne ukine takse koje su uspostavljene za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok kosovski premijer Ramush Haradinaj zahteva da se prvo postigne sporazum o međusobnom priznanju dve zemlje da bi takse bile ukinute.

Do “zamrzavanja” odnosa Thaçija i Haradinaja došlo je zbog suprotnog stava oko razgraničenja, odnosno korekcije granica na čemu je Thaçi insistirao dok se Haradinaj tome izričito suprostavljao.

Dnevnik je pitao kabinete predsednika i premijera da li je bilo sastanka na kojem je došlo do koordinacije stavova dvojice institucionalnih lidera Kosova ali nije dobio odgovor.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje