Grčka će od Njemačke tražiti 300 milijardi eura ratne odštete

epa07316980 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (C) delivers a speech during a debate on the Prespes Agreement in the parliament plenary in Athens, Greece, 24 January 2019. The discussion and processing of the draft law ratifying the name issue agreement signed by Greece and FYROM began on 23 January and will continue until 25 January, when voting will take place. EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

Parlament Grčke sinoć je usvojio preporuku vladi te zemlje da od Njemačke traži isplatu ratne odštete za period nacističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

Riječ je o preporuci kojom se od grčke vlade traži da podnese zvanični zahtjev za naplatu ratne odštete za stradanje ljudi i uništavanje imovine tokom nacističke okupacije, prenijela je Anadolija.

Protiv preporuke glasala je radikalna desničarska partija Zlatna zora.

Zastupnicima se uoči glasanja obratio grčki premijer Alexis Tsipras koji je kazao da Grčka ima pravo na naplatu ratne štete od Njemačke, te je najavio da će od zvaničnog Berlina to tražiti i u pisanoj formi.

‘Historijska i moralna obaveza’

„Zahtjev za naplatu ratne štete ne smatramo nekom vrstom pandama kreditima koje su nam evropski saveznici dali tokom ekonomske krize. To je naša historijska i moralna obaveza“, kazao je Tsipras.

Grčki parlament je izvještaj o šteti tokom nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu izradio prije tri godine.

Za odštetu porodicama stradalnika i materijalnu štetu Grčka će tražiti blizu 300 milijardi eura.

Uporedo s tim, Grčka će tražiti i povrat umjetnina koje su iz te zemlje otuđene za vrijeme rata.

Njemačka strana odbacuje zahtjev za nadoknadu štete iz rata koji je završen prije više od sedam decenija.

Berlin tvrdi da je 1960. godine platio 115 miliona njemačkih maraka ratne odštete i da je time ta tema s pravnog aspekta zatvorena.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje