Merkel traži od Vučića i Thaçija da “sahrane” plan o razmjeni teritorija

Cilj sledeće regionalne konferencije u Berlinu za Zapadni Balkana je da se “sahrani” plan za razmjenu teritorija, navodi bečki dnevnik “Standard”.

“Njemačka kancelarka Angela Merkel planira da predloži da sjever Kosova dobije neku vrsu posebnog statusa, to je zasnovano na ideji za Udruženje opština sa srpskom većinom za čije je formiranje postignut sporazum u Briselu, ali do sada još nije sproveden”, piše list.

“Standard” piše da je Merkel zakazala balkanski sajam u Berlinu 29. aprila, na kojem je neophodno “sahraniti” doskusiju o promjeni granica prema etničkim kriterijumima, prenosi Insajderi.

Samit se održava na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a pozvani su i premijer cijelog regiona zajedno sa premijerima Slovenije i Hrvatske, zatim i predsjednik Kosova i Srbije, Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić.

List podsjeća da se Njemačka odlučno protivi ideji promjeni granica, ideju koju su podržali Federica Mogherini, evropski komesar Johannes Hahn i savjetnik u američkoj administraciji John Bolot, ali i Austrija i Mađarska.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje