The Independent: Predsjednik Thaçi je pod istragom Specijalnog suda

The Independet piše da Hashim Thaçi ima i lične probleme, jer Specijalni sud istražuje neke od lidera OVK, uključujući i predsjednika Thaçija.

Predsjednik Hashim Thaçi je u intervijuu za Indepedent govorio, između ostalog, o Specijalnom sudu.

“Thaçi ima svoje probleme. Kancelarija Specijalnog tužioca i Specijalizovane komore, koje su osnovane 2017. godine u Hagu, istražuju sumnje da su neki od glavnih figura OVK, uključujući i Thaçija, počinili ratne zločine”, piše britanski list.

Thaçi insistira da nema od čega da se boji i kaže da je spreman na sve što budućnost donese.

“Kao i uvijek, nećemo bježati, nećemo se stidjeti, suočićemo se sa tim i uvjeren sam da ćemo ga prevazići dostojanstveno i sa integritetom”, rekao je Thaçi.

“Lično sam veoma ponosan što sam bio jedan od lidera Oslobodličake vojske Kosova. Uvijek će biti glasova koji će pokušavati da ocrne ili optuže Kosovo, bace ljagu na Kosovo i mene lično. Vjerujem u pravdu. Ono što ne bi trebalo da dozvolimo da se desi jeste da se istorija ponovo napiše“, rekao je Thaçi, prenosi Gazeta Express.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi u intervjuu za britanski dnevnik „Independent“ govorio je i o trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu i u regionu, o evropskoj perspektivi i drugim temama.

On je potvrdio značaj Velike Britanije za Kosovo rekavši da će ona uvijek ostati partner jer je doprinela nezavisnosti Kosova i dodao da želi da vidi Veliku Britaniju u Evropskoj Uniji, prenosi RTK2.

Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića rekao je da je „teška osoba za pregovore“.

“Vučić je veoma teška osoba za pregovore, da imate dijalog sa njim“, rekao je Thaçi, ali i dodao da niti je on birao Vučića za pregovarača niti ovaj njega, nego je to realnost. Thaçi kaže i da se Vučić dosta promenio od kada se prvi put pojavio u politici.

“Režim kome je nekada pripadao bio je zao, režim koji je naneo mnogo štete ne samo Kosovu, Bosni i Hrvatskoj, već i samoj Srbiji“, rekao je Thaçi.

Istovremeno, Thaçi optužuje međunarodnu zajednicu za dvostruke standarde jer, kako kaže, nije bilo suđenja, podizanja optužnica za genocid koje je Srbija počinila na Kosovu.

Kako kaže, ubijeno je 15.000 civila i ponavlja tvrdnje o navodnom silovanju 20.000 Albanki. Ipak, konstatuje britanski list, Tači je svestan tereta istorije na Balkanu.

“Najveća prepreka je prošlost, međutim ako pogledamo široko u region, posebno nakon nedavnog sporazuma između Makedonije i Grčke, glavno pitanje mislim da je sada naš red, na Kosovo i Srbiju, da postignemo mirovni sporazum. Na kraju krajeva, dijalog nema alternative. To je jedino riješenje“, smatra Thaçi i dodaje da oni koji su se borili u ratu treba da razmišljaju o mirnoj budućnosti za naredne generacije, što je važno „i za nas i za Evropu“.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje