Nijemci posljednjih godina postali bogatiji

Povećanje bogatstva se posebno odnosi na vlasnike nekretnina, koji su profitirali od snažnog rasta cijena u tom sektoru.

Stanovnici Njemačke su posljednjih godina postali bogatiji, ali je raspodjela bogatstva i dalje neravnomjerno raspoređena, pa najbogatijih deset posto kućanstava posjeduje 55 posto pokretne i nepokretne imovine.

“Povećanje bogatstva se posebice odnosi na vlasnike nekretnina, koji su posljednjih godina profitirali od snažnog rasta cijena u ovom sektoru”, proizlazi iz studije “Privatna kućanstva i njihove financije”, koju je predstavila Njemačka savezna banka (Bundesbank).

No, u Njemačkoj svega 44 posto kućanstava posjeduje vlastitu nekretninu, tako da je od ovog rasta imetka profitirao manji broj građana, prenosi Hina.

Rastu plate, pada nezaposlenost

U Italiji ili Španjolskoj je udio građana koji žive u vlastita četiri zida gotovo dvostruko veći.

Bogatstvo njemačkih građana je poraslo i zbog rasta plaća i pada broja nezaposlenih, pa su ljudi sada u mogućnosti više “staviti na stranu”.

U prosjeku je svako kućanstvo u Njemačkoj 2017. godine posjedovalo 232.800 eura, što je 18.300 eura više nego 2014. godine, kada je provedena posljednja studija ove vrste.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje