Usporilo iseljavanje građana Hrvatske u Njemačku

U Njemačkoj je 2018. živio rekordan broj stranaca, a njihov se broj u prošloj godini povećao za 292.000 te sad iznosi 10,9 milijuna, dok se prošle godine iz Hrvatske u Njemačku doselilo 27.772 osoba.

Broj državljana Hrvatske s boravkom u Njemačkoj između 31. procinca 2017. i 31. prosinca 2018. porastao je za 27.772, objavio je u ponedjeljak Državni statistički zavod u Wiesbadenu.

To je osjetno manje nego godinu ranije, kad je broj hrvatskih državljana u Njemačkoj porastao za 35.295, prenosi Hina.

Hrvatska iza Turske, Poljske, Italije…

Prošle je godine, prvi put otkad je Hrvatska 2013. ušla u Europsku uniju, broj doseljenika iz Hrvatske bio u padu u odnosu na godinu ranije.

Krajem prošle godine u Njemačkoj je živjelo 395.665 državljana Hrvatske, što je za 170.694 više nego krajem 2012., posljednje godine u kojoj Hrvatska nije bila članicom EU-a.

Najviše hrvatskih državljana, njih 117.660, živi u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg.

Po broju stranaca Hrvatska je iza Turske, Poljske, Italije, Sirije, Rumunjske…

Ukupno je krajem 2018. u Njemačkoj živjelo nešto manje od 83 milijuna stanovnika, a brojka od 10,9 milijuna stranaca odnosi se samo na osobe sa stranim državljanstvom.

Najveći priljev sa zapadnog Balkana

Gleda li se ukupan broj tzv. stanovnika s migrantskom pozadinom, u što spadaju i stranci, njemački državljani stranog porijekla, kao i etnički Nijemci koji su nakon raspada istočnog bloka doselili u Njemačku, tada je njihov broj s 19,7 milijuna gotovo dvostruko veći.

Najveći priljev useljenika prošle je godine zabilježen iz zemalja zapadnog Balkana: Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Albanije.

Porast broja useljenika iz tih zemalja povezuje se sa Zakonom o useljavanju stručne radne snage iz tog dijela Europe, koji je Njemačka donijela 2015.

Osim stanovnika neke od zemalja zapadnog Balkana, najveći broj useljenika koji su u Njemačku došli na temelju radnih ugovora potječe iz Indije, Kine i SAD-a.

(Al Jazeera)

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje