PSD: Hitno povećati minimalnu platu na 250€

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije, Visar Ymeri, na konferenciji za štampu je govorio o hitnoj potrebi povećanja mininalne plate u državi, što se nije desilo od 2011. godine, dok su u javnom sektoru u tom periodu plate povećane tri puta.

On je rekao da je SDP kao partija tražila interpelaciju u Skupštini u vezi sa pitanjem minimalne plate u zemlji, ali to se još nije dogodilo.

“Od 5. februara prošlo je 70 dana i još nismo dobili interpelaciju. Trenutna minimalna plata je od 2011. Mi smo kao institucije zaboravili egzistecijalne teškoće radnika. Jedna od tih radnica, koja me zamolila da joj ne pominjem ime, majka je dvoje djece, bez muža i ima minimalnu platu. Biti ugrožen siromaštvom znači biti gladan, ali i kada ste siti, loše se hranite”, rekao je Ymeri.

Povećanje minimalne plate na 250 eura, prema njegovim riječima je hitna mjera i kao partija u narednim danima očekuju interpelaciju u Skupštini u vezi ovog pitanja.

Minimalna zarada na Kosovu, iako se prema Zakonu o radu treba određivati svake godine, od 2011 i dalje iznosi 130 eura za zaposlene ispod 35 godina i 170 eura za zaposlene iznad 35 godina starosti.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje