Na protestu „1 od 5 miliona“: Deo demonstranata ušao u prostorije RTS-a (UŽIVO)

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ okružili su večeras oko 19 časova, zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu i na taj način započeli blokadu koja će trajati dva sata. Neki od demonstranata ušli su u prostorije tog javnog servisa.

U toku je blokada zgrade RTS-a a neki od okupljenih građana predvođeni liderom Dveri Boškom Obradovićem ušli su u prostorije tog javnog servisa.

Pripadnici policije pod punom opremom takođe su u prostorijama. Obradović govori da je obezbeđene RTS-a stalo na stranu naroda i pustili ih u zgradu.

On kaže da niko neće napasti radnike RTS-a jer većina njih misli kao i narod koji protestvuje.

„Ušli smo da vratimo RTS narodu“, kazao je Obradović i dodao da neće izaći dok ne bude promenjena uređivačka politika.

„Ovo je veče kada ćemo osloboditi RTS“, kazao je Obradović.

Dodao je da razgovara sa jednim od urednika RTS-a Zoranom Stanojevićem i da ga moli da stane na stranu naroda, da sa njima uđe u režiju.

„Pozivam vas da uđete u svaku prostoriju RTS, da omogućimo da predstavnici organizatora protesta gostuju u Dnevniku večeras“, rekao je Obradović i apelovao na građane da ništa ne lome i ne kradu.

Kako javlja reporter Bete, u zgradu RTS-a ušao je još jedan od lidera Saveza za Srbiju, Dragan Đilas.

Odmah po dolasku ispred zgrade javnog servisa Srbije prema njoj poletela su i prva jaja koja su završila na fasadi i prozorima. Demonstranti su u znak protesta prema uređivačkoj politici te medijske kuće bacili nekoliko kartona jaja na zgradu.

Osim zahteva za fer i slobodnim izborima, jedan od glavnih simbola ovih protesta je i kritika na račun izveštavanja javnog servisa RTS zbog čega u ovoj šetnji organizatori planiraju radikalnije poteze upravo ispred zgrade državne televizije.

Građani su se tradicionalno okupili na platou, gde im se obraća dramski pisac Siniša Kovačević. Ovoga puta samo jedan govornik, nakon spekulacija u medijima o tome ko može da govori na protestima i ko o tome odlučuje.

Posle govora dramaturga koji je i potpredsednik Narodne stranke, jedne od članica opozicionog Saveza za Srbiju, građani kreću u šetnju.

Planirala ruta je preko Trga republike, Makedonskom i Svetosavskom ulicom do platoa ispred RTS.

Antić: Vojska je uz narod

Tu se održao i „Dnevnik slobodne Srbije“ – pandan televizijskom formatu drugog Dnevnika RTS-a, u kome je ove subote gost Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije. Antić je kao gost Dnevnika najavljen rečima „I vojska je uz narod!“.

Ispred vrata RTS-a parkiran je kamion odakle je počelo emitovanje „Dnevnika sobodne Srbije“ u toku kojeg su gradjani pozvani na veliki protest 13. aprila u Beogradu i ponovljen zahtev zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka, 19. marta do 18 časova, ili će u suprotnom gradjani to sami uraditi.

Gost dnevnika bio je predsednik vojnog sindikata Novica Antić koji je kazao da će 13. aprila početi treći sprski ustanak.

„Danas je svaki Srbin protiv ove diktature, prošla su vremena kada je neko mogao da upotrebi vojsku potiv svog naroda, ratovali smo protiv mnogo veće sile i njih ćemo obrisiti za par dana“, kazao je Antić.

Dodao je i da vojni generali treba da se pitaju kakve će odluke donositi tog dana, „da li će se prodati za privilegije, jer će im u tom slučaju biti sudjeno“.

On je kazao i da se sutra obeležava 15. godina od martovskog pogroma na Kosovu, a da je aktuelna vlast iz Srbije oterala 40.000 mladih, da je u poslednje četiri godine oterano 5.000 profesionalnih vojnika iz vojske, kao i da je uništeno 35 institucija.

„Zato oni treba da odu“, rekao je Antić.

Posle toga, deo demonstranata sprema blokadu ulaza u zgradu RTS-a iz Aberdareve ulice, kao vid pritiska na rukovodstvo javnog servisa, a ne na zaposlene, kako su ranije objasnili.

Na prethodnom protestu održana je ovakva blokada u trajanju od sat vremena pod parolom „Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas“.

Građani nose parole „Ne damo Kalemegdan“, „Stop rušenju Kalemegdana“, „Hoćemo drveće, nećemo gondolu“, „Šetamo za zdravlje, prirodu i društvo“, „Mi takve životinje još nismo izučavali“, „Vi ste sveta grana evolucije“…

Među okupljenima su i predstavnici opozicije Vuk Jeremić i Zoran Lutovac.

Jedna od organizatora građanskog protesta u Beogradu „1 od 5 miliona“, Jelena Anasonović rekla je na početku večerašnjeg, da od zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića građani traže da sa Kalemegdana skloni sve ograde postavljene zbog izgradnje gondole.

„Ukoliko do utorka do 18 sati ne sklneš sa Kalemegdana sve ograde koje si postavio da bi sagradio kojekakvu gondolu, sklonićemo ih mi“, rekla je Anasonović.

Kovačević: Vreme je da marširamo

Siniša Kovačević je u govoru je pozvao građane u „Marš do slobode“ rekavši da je „vreme je da počnemo da marširamo“.

„Dobili smo talog od vlasti, božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo ‘dosta’, ostaćemo samo mi starci, a u staračkim domovima deca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo, a 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima. Šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode“, rekao je Kovačević.

Dramaturg Siniša Kovačević kazao je okupljenima da Srbija „ima potencijala da se oporavi“, ali da treba da dodju 13. aprila kako bi se izborili „za malo pravde i mnogo slobode“.

„Lažna je dilema pun frižider ili sloboda, a mi smo potomci onih koji su goloruki ustajali protiv careva, samo jedna jednakost postoji – sloboda ili smrt, a mi hoćemo slobodu“, rekao je Kovačević koji je potredsednik Narodne stranke.

On je kazao i da građani nemaju prava da odustanu od protesta, zato što na taj način menjaju sistem vrednosti.

„Moramo se vratiti čestitosti i poštenju, a onda će političke promene doći kao nus pojava“, kazao je Kovačević i dodao da „hoćemo da izaberemo predsednika koga na izbore neće dovesti bugarskim vozom, koji neće imati sve plakate u zemlji, gde se glas ne kupuje za crvenu i flašu pelinkovca“.

On je ocenio da su građani dobili „božju kaznu od vlasti“ i više puta ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da ode sa vlasti.

Prema njegovim rečima, Vučić je stvorio kult vođe namerno se okruživši nesposobnim ljudima „kako bi mogao da dominira“.

„To je čovek koji, kada se sretne sa istinom, ne prepozna je, jer se toliko se retko viđaju“, rekao je Kovačević.

On je kazao i da je Kosovo sprsko, da je „deo svih nas“ i da Vučić ne može da reši to pitanje.

„Ne mogu do dogovora doći ratni huškaš i trgovci organima i ubice, jedini način da se reši problem Kosova je da on ode“, kazao je Kovačević.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje