Nema promjene formata dijaloga Srbije i Kosova

Evropska unija je tu da pomogne dijalog između dvije strane i to radi po mandatu koji je dobila od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrizi izjavio je u petak da je stav Unije jasan i da nema promjene formata u dijalogu između Srbije i Kosova.

On je, odgovarajući na pitanje da prokomentira “poziv izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Davida McAllistera da se Rusija i SAD uključe u dijalog”, rekao da je stav EU-a vrlo jasan, da je Unija tu da pomogne dijalog između dvije strane i da to radi po mandatu koji je dobila od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

“Znači, nema apsolutno nikakve promjene formata. Ono za šta se mi zalažemo jeste da se postigne pravno obavezujući održiv sporazum, u skladu s međunarodnim pravom. To je rekla i visoka predstavnica [EU-a] Federica Mogherini u UN-u. Dodala je da, između ostalog, očekuje od članica UN-a podršku tom sporazumu, kada on bude bio donijet”, kazao je Fabrizi, prenosi Tanjug.

‘Takse treba suspendirati’

McAllister je nedavno rekao da EU namjerava ostati posrednik u dijalogu Kosova i Srbije, ali i da ima smisla da Rusija i SAD budu uključene u političku debatu o tome kako krenuti napred.

Fabrizi je, na pitanje kako je moguće da Vlada Kosova i dalje ne ukida 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, podsjetio da EU od početka traži ukidanje taksi, koje ne doprinose dijalogu, i da bi taj se taj čin morao suspendirati kako bi dijalog mogao biti nastavljen.

“To je i Mogherini rekla u New Yorku i podvukla da je potrebno da se postigne pravno obavezujući sporazum, u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Fabrizi.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje