New York Times: UN zanemarile žrtve trovanja na Kosovu

Ekspert Ujedinjenih nacija (UN) Baskut Tundžak oštro je kritikovao svijetsku organizaciju da je zanemarila nekoliko stotina romskih prodica koje su godinama bile izložene uticaju toksičnog otpada na Kosovu, piše The New York Times.

Kao specijalni izvestilac UN za implikacije izlaganja opasnim materijama na ljudska prava Tundžak je naveo da okolnosti kojima je bilo izloženo oko 600 romskih porodica na Kosovu zahtevaju pojedinačnu kompenzaciju i javno izvinjenje od UN.

On je rekao da je duboko razočaran inertnošću UN prema tom slučaju koji, kako je dodao, dovodi u pitanje integritet svetske organizacije.

Romske porodice su 1999. godine bile prinđene da žive u kampovima koje su izgradile UN posle izbijanja sukoba na Kosovu. Ti kampovi su izgrađeni na zemljištu koje je bilo zagađeno otpadom iz nekadašenje topionice olova, piše NYT.

Tundžak je naveo da su otprilike polovinu stanovnika u kampovima činila deca mlađa od 14 godina – posebno osetljiva na trovanje olovom koje može izazvati trajno oštećenje nervnog sistema i uticati na razvoj mozga. Porodice su se godinama žalile da otrovni otpad ponekad uzrokuje invaliditet i moguće fatalnu bolest.

Njegove kritike usledile su tri godine pošto je panel UN za ljudska prava UN razmotrio slučaj i utvrdilo da je Misija privremene uprave UN na Kosovu ispoljila nemar u postupanju.

Panel je u izveštaju iz 2016. zaključio da je Unmik „odgovoran za nepovratno kompromitovanje životnog, zdravstvenog i razvojnog potencijala podnosilaca žalbi koji su rodjeni i odrastali u kampovima“.

Unmik je preduzeo mere kako bi zaštitio mirovne snage UN od izlaganja olovnom otpadu 2000. godine, ali nije preduzeo ništa za romske porodice u kampovima do 2006. godine, izjavio je Tundžak.

Veruje se da je trovanje olovom koje su pretrpeli stanovnici kampa doprinelo smrti nekoliko dece i odraslih, rekao je Tundžak. On je naveo i da neki bivši stanovnici kampa još imaju zdravstvene probleme, kao što su napadi, bolesti bubrega, gubitak pamćenja i druga telesna i mentalna oštećenja.

Godinu dana nakon izveštaja, generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je „duboko žaljenje“ zbog patnji koje su pretrpele porodice, ali se nije izvinio niti ponudio naknadu.

U odgovoru na kritike, UN su saopštile da će osnovati Fondaciju za projekte koji će pomoći Romima i drugim ljudima koji su živeli u kampovima. Ali, za to nije izdvojen nikakav novac. Rečeno je samo da će biti pozvani medjunarodni donatori da daju doprinos i izražena nada da će biti prikupljeno pet miliona dolara.

Fondacija je osnovana 2017. i nikad nije primila nikakav doprinos od donatora, rekao je Tundžak.

„Rešenje koje su ponudile UN je nefunkcionalna i suštinski manjkava fondacija koja neće pružiti pravdu niti potrebne elemente efikasnog pravnog leka za žrtve“, kazao je.

Ocenivši da je integritet UN doveden u pitanje Tundžak je dodao da bi svetska organizacija trebalo da reformiše pristup i da mobiliše neophodne resurse kako bi u potpunosti sprovela preporuke sopstvenog savetodavnog panela za ljudska prava, bez daljeg odlaganja.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje