EU: Taksa ometa agendu evropskih reformi na Kosovu

Pokretanje Agende za evropsku reformu ERA 2, ometaju politički uslovi i taksa 100 odsto koju je uvela Vlada Kosova na proizvode iz Srbije i BiH, rekla je šefinca kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalyia Apostolova.

“Mi smo na početku pokretanja ERA 2 i mislim da ćemo pripremiti ceremoniju, ali kada politički uslovi budu pogodni, govorim o tarifama koje nas ometaju u nastavku procedura”, rekla je Apostolova na okruglom stolu u Institutu za političke studije, na kojem se razgovaralo o sprovođenju Agende za evropske reforme.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Kosova, Dhurata Hoxha nije govorila o zaključcima evropske zvaničnice, Apostolove o tarifi i barijerama koje ona stvara u procesu integracije, već je samo rekla da je od početka ovog procesa sprovedeno 11 od ukupno 22 prioriteta i ostali su u fazi sprovođenja.

“U 2019. očekujemo povećanje dinamike sprovođenja prioriteta i potrudit ćemo se da prevaziđemo očekivanja”, rekla je Hoxha.

ERA je zajednički dokument Kosova i EU u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i počeo je da se sprovodi 11. novembra 2016. godine na prvom sastanku u okviru dijaloga na visokom nivou između Evropske unije i Kosova.

Paket zakona koji se odnose na evropske integracije je veliki i uključuje zakone iz različitih sektora kao što su dobro upravljanje, vladavina prava, konkurencija i investiociona klima, obrazovanje i zapošljavanje.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje