Zašto Srbija želi da “riješi pitanje Kosova” dok je Trump na vlasti

Političari iz Srbije otvoreno izražavaju želju da se spor sa Kosovom, ili ono što oni nazivaju “nerešenim pitanjem Kosova”, da se regulište tokom administracije sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše danas Koha.net.

Prema navodima u beogradskim medijima, iako se za sada ne zna ko će biti Trumpov konkurent na izborima 2020. godine, promjena administracije i dolazak demokrata u Bijelu kuću, sigurno će utjecati na razvoj dogođaja u regionu Zapadnog Balkana.

Srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić je ocijenio da bi “odlazak Trumpa bio loš za rješenje Kosova”.

“Ne bi nam to odgovaralo. Ponovo će biti ultimatum – sve je već rješeno, Kosovo je već nezavisno i na nama je samo da ga priznamo”, navodi Dačić.

Pročitajte još: Detaljni sporazum između Kosova i Srbije procurio u javnost

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku vjeruje da bi i nova administracija ostala na istom tragu kada je reč o rešavanju ovog pitanja.

“Nova administracija imala bi jednako odlučan pristup da se ovo pitanje rješi. Štaviše, pritisak za okončanje dijaloga bi bio još izvesniji i jači. Osim toga, američki uticaj bi nesporno bio jači u odnosu na kosovsku stranu, a i okviri za konačno rješenje bi bili mnogo više okrenuti zahtjevima Prištine”, navodi Đukanović za “Blic”.

Izbori u SAD trebalo bi da se održe na jesen sljedeće godine, a onaj ko dođe na mjesto predsjednika ili eventualno zamjeni Trampa, stupa na dužnost 1. januara 2021. godine

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost ističe da je ostalo još malo vremena za postizanje konačnog rješenja kada je reč o Kosovu.

“Ono što se uradi u prvoj polovini 2020. godine – uradilo se. Posle toga, pravilo je da se ne rade velike stvari i sve drugačije bi bilo suprotno praksi”, navodi Savković uz konstataciju da je za Srbiju negativno svako dalje odlaganje rješavanja problema.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje