LIJEK IZ PRIRODE: Pomaže kod nesanice, bolova, stresa, depresije…

Evo kako da iskoristite čudotvorno, esencijalno ulje lavande da umirite kožu, ublažite anksioznost i simptome PMS-a…

Aromaterapija može da pomogne kod mnogih zdravstvenih problema.

Sam miris esencijalnih ulja određenih biljaka može da vam popravi raspoloženje gotovo trenutno, ali ona se mogu koristiti i za njegu kože, ublažavanje bolova i različitih tegoba.

Esencijalno ulje lavande, naprimjer, smanjuje stres i anksioznost, pomaže da lakše utonete u san, i popravlja raspoloženje.

Kako se koristi esencijalno ulje lavande?

Kao i sa svim drugim esencijalnim uljima, biće vam potrebna samo kap ili dvije. Ponekad, dovoljno će biti da otvorite bočicu i pomirišete, da biste osjetili olakšanje simptoma.

Ali, ako planirate da ga nanosite na kožu, morate ga razblažiti, tako što ćete dodati tri do pet kapi esencijalnog ulja lavande u supenu kašiku maslinovog ili jojobinog ulja, na primjer. Nakon toga, možete ovu mješavinu koristiti koliko god želite. Ili, dok ne riješite problem koji vas muči.

Evo šta kažu stručnjaci, za šta je sve dobro esencijalno ulje lavande:

Ublažava anksioznost i stres

Ako ste uznemireni ili ste imali težak dan na poslu, udisanje mirisa lavande će vam pomoći da umirite tijelo i duh. 

“Studije su dokazale da lavanda inhibira određene receptore u neuromišićnim spregama, zbog čega pomaže tijelu da se opusti”, kaže dr. Dijana Jang za portal Prevention. “Lavanda se koristi za ublažavanje anskioznosti, relaksaciju i protiv spazma mišića.”

Kad ste uznemireni, dovoljno je da samo kap esencijalnog ulja lavande nanesete na dlan, a zatim šake sklopite oko nosa i usta, i sporo udišete i izdišete.

Udisanje mirisa lavande ublažava i stres. Ovaj miris pomaže nam da se prisjetimo prijatnijih iskustava koja potisnu u drugi plan ono zbog čega smo pod stresom, objašnjava dr Jang.

Ublažava bol od opekotina i iritacije kože

Esencijalno ulje djeluje i kao blagi anestetik, pa pomaže kod manjih, površinskih opekotina, kao i kod iritacija kože, ali se mora koristiti razblaženo, na gore opisani način.

Osim toga, ublažava i svrab i neprijatan osjećaj nakon uboda insekata, umirujući zapaljenske procese koji se javljaju kao posljedica uboda komarca recimo.

Liječi nesanicu

Miris esencijalnog ulja lavande će vam pomoći da se opustite pred spavanje, dovoljno je da nekoliko kapi nanesete na maramicu i stavite pored uzglavlja.

Podstiče memoriju

Kako starimo, funkcije mozga i pamćenje polako slabe, ali esencijalno ulje lavande može vam pomoći da taj proces usporite, održavajući kognitivne funkcije u dobrom stanju.

Određene studije pokazale su da ovaj miris čak može da ublaži simptome koji prate određene neurološke bolesti kakve su Alchajmerova bolest ili demencija.

Ublažava menstrualne bolove i migrenu

Na isti način na koji ublažava i mišićnu tenziju, udisanje mirisa etarskog ulja lavande ublažiće i bolne menstrualne grčeve. Nanesite kap, dvije na dlanove i duboko udišite taj iscjeljujući miris.

Studija koju je sprovelo Evropsko udruženje neurologa pokazala je da osobe koje pate od napada migrene osjećaju značajno olakšanje već 15 minuta nakon udisanja isparenja esencijalnog ulja lavande.

Popravlja raspoloženje

Miris lavande, pokazala su istraživanja, ima pozitivan uticaj na raspoloženje, i to u mjeri da pomaže čak i kod blažih slučajeva depresije.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje