Thaçi o ’’susretima iza kamera’’ sa Vučićem

Kosovski predsednik Hashim Thaçi po prvi put je govorio o svojim sastancima, “iza kamera”, s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Sreo sam ga iza kamera u Briselu, Vatikanu, na različitim ceremonijama, takođe u Parizu, Beču i Njujorku. Otvoreno smo razgovarali o dešavanjima na Zapadnom Balkanu, o pitanjima koja nisam spomenuo na konferencijama za štampu. Završna faza dijaloga je značajna za Kosovo samo ako postoji uzajamno priznavanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama”, naveo je Thaçi u intervjuu za Radio televiziju Albanije, prenosi Indexonline.

On je dodao da bi postizanje sporazuma sa Srbijom bilo jednako “plemenito i veličanstveno kao i nezavisnost Kosova”. Thaçi je takođe rekao da će Kosovo ostati izolovano ako se ne pridruži vodećim međunarodnim organizacijama.

“Ne možemo postati Palestina Zapadnog Balkana. Neću prihvatiti nikakav sporazum koji ne garantuje uzajamno priznavanje i članstvo u UN-u. Neću dozvoliti da Asocijacija sa izvršnim ovlašćenjima kreira Republiku Srpsku i da Kosovo učini nefunkcionalnim. Neću čak dozvoliti ni diskusije o takvim stvarima”, objasnio je šta sve neće kosovski predsednik.

On nije želeo ni da se njegovi susreti “iza kamera” sa Aleksandrom Vučićem predstave kao tajni sastanci.

“Pregovori su bili otvoreni, transparentni i nikako, ni po koju cenu tajni sastanci”, istakao je Thaçi, a prenosi RTK.

Predsednik Kosova je naveo da će 2019. godina verovatno “biti godina istorijskog, mirnog, konačnog sporazuma između Kosova i Srbije”.

 

(Radiokim.net)

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje