Pacolli o vizama: Obećanje koje je dato mora da se održi

Ministar spoljnih poslova Kosova Bexhet Pacolli je još jednom pozvao EU da preduzme neophodne korake za ukidanje viza za Kosovo.

Pacolli je istakao da je Kosovo ispunilo sve neophodne kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

“Građani Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije mogu putovati u Evropu bez viza. Moja zemlja, Kosovo, ostaje jedina evropska demokratija čiji su građani lišeni ovog prava”, rekao je Pacolli.

“I dalje se suočavamo sa sramnom situacijom gde je potrebno podneti zahtev za vizu da bi smo otišli na odmor ili u posetu rodbini. Prednosti liberalizacije viznog režima su značajne – promovisanje ekonomskih partnerstava, promovisanje međukulturnih kontakata, unapređenje stručne i obrazovne razmene…”, dodao je Pacolli.

On je naglasio da je sada pravo vreme za liberalizaciju i da je trenutna situacija nepravedna.

„Pozivam evropske lidere da potvrde pozitivne preporuke koje je Evropska komisija donela 18. jula prošle godine i koje je usvojio Evropski parlament, potvrđujući da su svi zahtevi ispunjeni. Jedino što je preostalo je da Veće Evrope odobri predlog Komisije da se okonča nepravedan tretman koji nam je učinjen. Obećanje koje je dato mora da se održi”, rekao je Pacolli, piše RTK2.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje