Koha: Haradinaj spreman da na dnevni red Vlade stavi predlog o suspenziji taksi

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je spreman da na dnevni red sednice Vlade stavi razmatranje suspenzije taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine ako neko od ministara to zatraži, objavila je danas Koha ditore.

“Premijer Haradinaj na osnovu pravila na snazi, ustavnih ovlašćenja i u skladu sa zakonom kao i do sada je procesirao sva pitanja i tako će nastaviti i dalje”, kazala je za taj dnevnik politički savjetnik premijera Donjeta Gashi.

Taj list je objavio da u Vladi Kosova ima mnogo više ministara koji su za suspenziju takse, nego li da ona ostane na snazi, a da je DPK kao najveća stranka vladajuće koalicije u tome najglasnija, ali njeni ministri u Vladi Kosova još uvek nisu preuzeli inicijativu i predložili da se na sednici Vlade donese takva odluka.

Prema informacijama Koha ditore, taj predlog bi podržali i i drugi ministri, sem ministara koji dolaze iz Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative.

Haradinaj ostaje čvrsto pri stavu da neće biti ukidanja taksi dok Srbija ne prizna Kosovo ili dok od SAD i EU ne dobije garancije da će dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biti završen međusobnim priznanjem.

Predsednik Kosova Hashim Thaçi insistira da se takse ukinu i time pruži šansa dijalogu i postizanju pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma između dve zemlje.

Predsednik DPK i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je predložio suspenziju taksi na 120 dana uz preduzimanje mera koje bi faktički onemogućile uvoz robe iz Srbije na Kosovo.

Prištinski mediji su za danas najavili nekoliko sastanaka na kojem će se razgovarati o zahtevima SAD za suspenziju taksi, posebno u svetlu zahteva Amerike koji je juče najvišim zvaničnicima Kosova predao ambasador Phillip Kosnett.

U pismu koje su potpisali zamenik pomoćnika državnog sekretara Matthew Palmer, zamenica pomoćnika sekretara odbrane Laura Cooper i glavni direktor za evropska pitanja Nacionalnog saveta bezbednosti SAD John Erath se izražava neverica zbog “olake” odluke Kosova da “ignoriše savete” SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD “vrate na prethodan, zavidni nivo”.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje