Hiljade građana se odreklo od kosovskog državljanstva

Kosovo 17. februara obeležava 11. godišnjicu proglašenja nezavisnosti. Ali, 11. godišnjicu neće slaviti svi građani, jer su mnogi od njih odlučili da se odreknu državljanstva.

Od proglašenja nezavisnosti pa sve do danas, smatra se da se oko 40 hiljada građana odreklo od državljanstva Kosova. Ta cifra je velika i zabrinjavajuća za ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Iz MUP-a su rekli da su se godišnje odricali od državljanstva oko 5 hiljada osoba.

“Do sada se može reći da se oko 40 hiljada osoba odreklo od državljanstva Republike Kosovo, govorimo u totalu, od 2008. godine do danas”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Prema statistici MUP-a, oko 70 posto ovih građana koji su se odrekli državljanstva Kosova su iz Njemačke.

“Taj broj je relativno velik, jer te zemlje ne dozvoljavaju dva državljanstva, stoga građani biraju državljanstvo zemlje Evropske unije.”

Trenutno, samo Francuska i Švicarska dozvoljavaju dva državljanstva.

Ukupan broj građana koji žive u dijaspori se procjenjuje da je oko 700 hiljada u državama EU i SAD.

“Ako govorimo o broju, može se smatrati zabrinjavajućem, ali s obzriom da okolnosti procesa kao država, onda broj od oko 700 hiljada ljudi ili više su u zemljama Evropske unije”, rekao je.

Nekoliko razloga zbog kojih Kosovari odlaze u različitim zemljama svijeta jeste nezaposlenost i loši uslovi na Kosovu, ali i zbog mogućnosti koje nude evropske zemlje za zapošljavanje na njihovom tržištu rada.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje