“Ako se smanje plate radnicima KEK-a, prekinućemo proizvodnju struje”

Potpredsjednik Novog sindikata Kosovske energetske korporacije (NS-KEK), Nexhat Llumnica, u intervijuu za emisiju “EKONOMI” koju emituje “Telegrafi.com” rekao je da će protestovati u četvrtak pošto su radnici KEK-a nezadovoljni Zakonom o platama usvojenim u Skupštini Kosova 2. februara.

Llumnica je najavio da će, ako se ne ispune njihovi zahtjevi, preduzeti sve sindikalne mjere do prekida procesa rada u termocentralama KEK-a.

“Najavili smo protest u četvrtak od 11 sati u Prištini, pošto je Vlada Kosova uvela u Zakon o platama i radnike KEK-a. Trenutno, kao preduzeće imamo dovoljno prihoda i možemo sami pokriti plate. Mi tražimo od Vlade da ne budemo u ovom zakonu, pošto od 2009. godine ne dobijamo nikakve subvencije od Vlade, u suprotnom poduzećemo sve sindikalne mjere, do štrajka. Takođe, zbog nezadovoljstva radnika može prestati rad u elektranama”, rekao je potpredsjednik sindikata, Nexhat Llumnica.

On je rekao da je moguće napuštanje 4500 radnika KEK-a.

“Ako se smanji plata, moguće je napuštanje osoblja. Mi imamo mnogo nivoa plata i naravno, obuhvaćene su sve kategorije radnika. Kao sindikat obratili smo se Ministarstvu ekonomskog razvoja i Ministarstvu javne administracije, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor. Takođe, kao javno preduzeće pisali smo predsjedniku Thaçiju da ne dekretuje ovaj Zakon”, rekao je on.

Llumnica je u emisiji govorio i o uslovima radnika u tom preduzeću, kao i o problemima sa kojima se suočavaju.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje