Zvaničnici SAD-a: Neverovatno je da Kosovo tako olako ignoriše naše savjete

Kosovo and U.S. flags decorate the main square in Pristina, Kosovo, on Feb. 17, on the 10th anniversary of the country's independence from Serbia.

Visoki funkcioneri američke administracije uputili su pismo kosovskim liderima u kome su ih upozorili da odnosi SAD i Kosova ne mogu biti vraćeni na „prethodni, zavidni“ nivo dok Priština ne ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, preneo je portal Kossev.

Po navodima portala američki zvaničnici su juče uputili pismo predsjedniku i premijeru Kosova, Hashimu Thaçiju i Ramushu Haradinaju, kao i predsjedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseliju u kome se izrazili „nevericu“ zbog odluke Prištine da „ignoriše savjete“ SAD u vezi sa suspenzijom taksi.

„Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Radili smo mnogo godina na postizanju budućnosti u kojoj ljudi na Kosovu mogu da žive onako kako izaberu, u miru. Hiljade diplomata i vojnika SAD su se lično založili u pokušajima da se za Kosovo izgradi budućnost. Nevjerovatno je da poslije svega što smo zajedno ostvarili, Kosovo tako olako ignoriše naše savjete“, stoji u pismu.

Navodi se i da akcije Prištine poput uvođenja taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, „podrivaju sposobnost SAD da nastave da sarađuju“ sa Kosovom na „širokom spektru zajedničkih ciljeva“.

„Nakon što su naši zahtjevi za suspenziju taksi bili zanemareni, odlučili smo da preduzmemo korake kako bi pokazali našu zabrinutost, uzimajući u obzir i naše bezbjednosno partnerstvo. Za početak, odlučili smo da otkažemo planirano putovanje komandanta Nacionalne garde Ajove, generala Ora na Kosovo. S obzirom na problematičnu akciju koju je poduzela vaša vlada, ne bi bilo prikladno da dođe do takve posjete. Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li i njih takođe treba ograničiti“, stoji u pismu.

Američki zvaničnici su naveli da je Vašington spreman da „pomogne i podrži Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji se bazira na međusobnom priznanju, koji je trajan, koji može biti sproveden i koji donosi korist obema stranama“.

„Naša namjera je da osiguramo da Srbija i Kosovo deluju na odgovoran način kako bi proces dijaloga ponovo otpočeo. Prvi korak ka ovom putu je suspenzija odluke o taksama. Dok to ne učinite, ne možemo naše odnose vratiti na prethodni, zavidni nivo“, stoji u pismu koje su potpisali zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthewe Palmer, zamenik pomoćnika sekretara odbrane Lora Cooper i glavni direktor za evropska pitanja Nacionalnog saveta bezbednosti SAD, John Ert.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje