Pad uvoza iz Srbije 99%

Foto: Ilustracija

Tržište robe na Kosovu, od uvođenja stopostotnog poreza na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, znatno je promjenjeno. Proizvodi ovih zemalja zamjenjeni su domaćim proizvodima, proizvodima iz Albanije i Makedonije i nekih zemalja Evropske unije.

Portparol Carine Kosova, Adriatik Stavileci rekao je da je od uvođenja takse od 100% povećan uvoz robe iz drugih zemalja.

“Nakon uvođenja 100% takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine povećan je uvoz iz drugih zemalja. Uglavnom najviše je povećan uvoz iz Albanije, oko 40 posto, slijedi Makedonija sa oko 15 posto više uvoza. Iz zemalja Evropske unije najviše se uvozi iz Njemačke, zatim Slovenije i Hrvatske. Na kraju, povećan je uvoz i iz Bugarske i Italije”, rekao je Stavileci, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prije uvođenja carinske takse, najveći uvoznik na Kosovu je bila Srbija.

Iz ove države Kosovo je denvno uvozilo robu u vrijednost od 1,2 miliona eura, a sada, prema riječima Stavilecija, prosječno na dan se uvozi roba u vrijednosti oko 8 hiljada eura.

“Sada smo smanjili uvoz iz Srbije za 99 posto. A ima dana kada je uvoz iz Srbije na nuli. Ranije se iz Srbije uvozilo oko 1,2 miliona eura robe dnevno, a danas prosječno 7 do 8 hiljada eura”, kaže on.

Predstavnici preduzeća kažu da su preduzeća na Kosovu pronašli alternative za zamjenu proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Radio Evropa e Lirë

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje