Oko 30 hiljada građana na Kosovu imaju zdravstveno osiguranje

Građani Kosova su i dalje jedini u regionu koji nemaju zdravstveno osiguranje. Iako ministri zdravstva koji dolaze na vlast obećavaju da će to ispuniti, to se nije dogodilo godinama.

I trenutni ministar, Uran Ismaili je rekao da će građani dobiti zdravstveno osiguranje krajem 2018., međutim, to se nije desilo.

U pisanom odgovoru iz ministarstva zdravstva za Indeksonline su naveli da iako se obećavalo dugo vremena, rad na terenu je bio jednak nuli.

“2018. je bila godina ulaganja u bolnice, opremu, stvaranje discipline, borbi protiv korupcije, 2019. biće godina i funkcionalizacije Fonda zdravstvenog osiguranja. Naravno, investiciona i razvojna politika u ministarstvu zdravlja neće prestati. Ali, svakim danom sve više se približavamo realizaciji osiguranja. Nije bilo nimalo lako dovesti ovaj proces do ove tačke, jer iako se obećavalo dugo vremena, realno, rad na terenu je bio jednak nuli”, navodi se u njihovom odgovoru, prenosi Indeksonline.

U međuvremenu, potpredsjednik Sindikata policije, Shaban Tasholli, za Indeksonline je rekao da vjeruje da će ova godina biti posljednja bez zdravstvenog osiguranja.

Prema njegovim riječima, prioritet za pripadnike policije je osiguranje za njihovo zdravlje.

“Nadam se da će ova godina biti posljednja bez zdravstvenog osiguranja i da ‘e ove godine početi funkcionalizacija zdravstvenog osiguranja. Mi smo ponovili nekoliko puta, broj jedan za nas je zdravstveno osiguranje, a zatim ostali zahtjevi, opasnost, rad preko radnog vremena, noćna smena”, izjavio je Tasholli.

Venhar Hana, Šef pravne i administrativne službe pri Kosovoskom osiguravajućem udruženju, rekao je da je zbog trenutnog stanja i ekonomskog razvoja na Kosovu obuhvaćeno samo oko 30.000 građana.

“Trenutno, većina članova Kosovoskog osiguravajućeg udruženja, koji su osiguravajuće kompanije licencirane od strane Centralne banke Kosova, nude usluge zdravstvenog osiguranja. U tom aspektu, zbog trenutnog stanja i ekonomskog razvoja na Kosovu, broj građana koji su uključeni u te usluge je mali (oko 30.000) i kao industrija osiguranja ima prostora i kapaciteta za pružanje ove usluge za mnogo veći broj građana. Naravno, nedostatak zdravstvenog osiguranja zbog nedostatka funkcionalizacije određenih struktura od strane relevantnih ministarstava, stavlja građan pred velike opasnosti za njihovo zdravlje”, rekao je on Indeksonline-u.

Prema njegovim riječima, svim građanima Kosova treba omogućiti uključivanje u programe zdravstvene zaštite bez izuzetka.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje