Njemačka: Učestale krađe po bolnicama

epa06918737 A specially trained nurse (R) provides support to an elderly woman on a corridor of a hospital in Schwelm, Germany, 30 July 2018. The German Federal Employment Agency will announce the official employment and unemploment figures for the month of July on 31 July 2018. Experts expect the unemployment to rise slightly by 46,000 people without jobs to around 2.32 million at the start of the summer break, around 196,000 less than a year ago. EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Lopovi iskorištavaju anonimnost u ogromnim bolničkim kompleksima i nemoć pacijenata.

Torbe, mobilni telefoni, medicinska oprema, saksije s biljkama – sve što nije prikovano za pod – krade se po njemačkim bolnicama, pokazalo je istraživanje po kojem godišnje štete iznose milione eura.

Lopovi iskorištavaju anonimnost u ogromnim bolničkim kompleksima i nemoć pacijenata, a bolnice imaju ograničene mogućnosti da se bore protiv toga jer moraju da balansiraju između otvorenosti i sigurnosti pacijenata.

Veliki kompleksi

U saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, na primjer, zabilježeno je gotovo 6.500 slučajeva krađe u bolnicama u 2017. godini, pokazuju podaci saveznog biroa za istragu kriminala.

U Baden-Wuerttemberg na jugozapadu zemlje štete su iste godine dostigle rekordne nivoe od gotovo 2,75 miliona eura, prenijela je Hina.

Bolnice se teško bore protiv toga i u saveznom birou za istrage objašnjavaju da je problem što su bolnice veliki kompleksi s nekontroliranim pristupom, pa lopovi lako uđu u bolnice i prekopaju fioke i ormare u praznim sobama.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje