Zapadne zemlje ZA povlačenje Unmika, Rusija i Kina PROTIV

Predstavnici zapadnih zemalja članica Saveta bezbednosti UN pozdravili su postignut dogovor da se smanji broj sednica Saveta posvećenih Kosovu i ponovili stav da bi Unmik trebalo da počne da se povlači, sa čim se Rusija i Kina ne slažu.

Predstavnica Velike Britanije Karen Pirs rekla je na sednici SB UN u četvrtak da se situacija “dramatično” promenila na Kosovu od kada je Unmik tamo došao, da je ta međunarodna misija odigrala važnu ulogu u promovisanju mira i stabilnosti u regionu, ali da Kosovo više nije zemlja sukoba i sve više je integrisano u međunardonu zajednicu.

“Sa današnjim dogovorom koji smo uspeli da postignemo o učestalosti sastanaka, da smanjimo broj sastanaka, učinili smo korak srazmeran tipu problema koji Kosovo predstavlja, dozvoljavajući Savetu da se koncentriše na teže sukobe”, rekla je Pirs na sednici SB UN na kojoj je razmatran tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika.

Kako je dogovoreno pre sednice, ove godine tri sastanka biće posvećena Kosovu, a 2020. dva.

Pirs je rekla da treba osigurati i da Unmik bude potpuno prilagođen situaciji na terenu.

Ona je izrazila žaljenje što su se “tenzije između Prištine i Beograda podigle u tromesečnom periodu koji je razmatran u izveštaju generalnog sekretara” i pozvala političke vođe da se uzdrže od podsticanja tenzija i podela.

Kosovo i Srbija, kako je rekla, imaju sreće da je EU ponudila da pomogne u dijalogu u okviru koga mogu da ostvare napredak ka deklarisanoj želji da se integrišu u Uniju.

“Apelujemo na političke vođe u Prištini i u Beogradu da uvide šansu koju im pruža dijalog uz posredovanje EU i da krenu napred kao jednaki i susedi. Pozivam ih da pokažu dobru volju u dijalogu”, rekla je ona.

Pirs je ponovila da Velika Britanija ima prava kao nezavisna država da razvija sopstvene oružane snage i da po oceni britanskih stručnaka rezolucija 1244 ne sprečava to.

 

Izvor: RTK2

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje