Ambasadori SAD-a: Ova godina da bude godina sporazuma Srbije i Kosova

Vrijeme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije sa obje strane, da se Srbija i Kosovo vrate dijalogu koji predvodi Evropska unija, i da se obje strane odvažno opredjele za mir, ocjenjuju u autorskom tekstu za Politiku i prištinski Zeri američki ambasadori u Srbiji i na Kosovu.

“Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići historijski sporazum o normalizaciji u 2019. godini”, saglasni su Kyle Scott i Philip Cosnett.

Dodaju da će Srbija i Kosovo u tome imati punu podršku SAD-a kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum.

Uzajamno priznavanje

Navode da trezveno političko vodstvo koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, u čijem središtu bi, kako tvrde, bilo uzajamno priznavanje.

“Taj uspjeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovoj regiji”, ocjenjuje se u tekstu ambasadora.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je, podsjećaju, nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi podstakao obje strane da “iskoriste trenutak i svoje političko vodstvo upotrijebe za donošenje odluka” koje bi zadovoljile interese obje strane.

Predsjednik Trump je dodao i da bi “bilo za žaljenje propustiti ovu jedinstvenu priliku za mir, sigurnosti i ekonomski razvoj”, navode ambasadori i dodaju da je Trump već pozvao predsjednike Aleksandra Vučića i Hashima Thacija u Bijelu kuću da obilježe taj uspjeh čim do njega dođe.

“Vjerujemo da je sporazum moguć i nadamo se da ćemo ga proslaviti zajedno s vama, baš kao što slavimo hrabrost grčkih i makedonskih vođa”, ocjenjuju u autorskom članku, i dodaju da bi kreativnost koju su pokazali lideri u Atini i Skoplju kako bi riješili decenijski spor trebalo da posluži kao inspiracija svima u regiji.

“SAD niti su, niti će propisivati kako to rješenje treba izgledati, ali vjeruje da mora biti primjenjivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i da mora doprinijeti dugoročnoj stabilnosti u regiji”, poručuju ambasadori.

Ispitati sve mogućnosti

Na liderima i njihovim timovima je, kako su istakli, da se vrate pregovorima predvođenim Evropskom unijom i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima – što bi ne samo osiguralo da pregovori odražavaju volju naroda, već i pomoglo u prevazilaženju strepnje i sumnjičavosti.

U članku se ocjenjuje da nedavni koraci i Srbije i Kosova zbog kojih napetost raste, moraju prestati da bi uopće postojala nada u postizanje trajnog mira, napretka i pravde u regiji.

“Ukoliko dvije strane ne iskoriste ovu priliku, rizikujete da propustite najbolju priliku za čitavu jednu generaciju”.

Trajan i primjenjiv kompromisni sporazum je u interesu obje zemlje, a dugoročna stabilnost i prosperitet Kosova i Srbije zavise od povratka dijalogu predvođenog EU-om i hrabrosti da se pravaziđe prošlost i zajedno gradi zajednička budućnost.

“Ako su Srbija i Kosovo spremni da pođu tim putem, SAD će biti na vašoj strani na svakom koraku”, zaključuju ambasadori.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje