Kosnet: Osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi

Osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi, izjavio je danas amabasador SAD-a na Kosovu Filip Kosnet. Ova izjava dolazi nakon imenovanja osuđenog ratnog zločinca Sulejmana Selimija za savetnika premijera Kosova koje su, između ostalih, osudile Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Kosova i Srbije. Sa druge strane, Ramush Haradinaj ovu odluku pravda rečima da „Selimi ništa ne duguje pravdi“.

U objavi na svom Tviter nalogu, američki ambasador je ujedno pozvao da „lideri svih stranka treba da prestanu da podržavaju takve pojedince“, navodeći da „takva podrška dovodi u pitanje posvećenost Kosova vladavini prava“.

Sa druge strane, izrazio je zadovoljstvo da „grupe iz različitih zajednica govore usklađeno“.

Imenovanje osuđenog ratnog zločinca za savetnika premijera nedavno su osudile i Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Kosova i Srbije, navodeći da takva oduka „ukazuje na nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti Vlade pravdi, pomirenju i miru“.

Direktor kosovskog Fonda za Humanitarno pravo Bekim Blakaj takođe je osudio Selimijevo imenovanje.

„Moj stav i stav organizacije je da je ovo zapravo nedopustivo, da je neko ko je pravosnažno osuđen za ratni zločin ne bi trebalo nikako da ima bilo kakvu institucionalnu funkciju, a još manje vrlo važnu funkciju savetnika premijera,“ rekao je Blakaj za KoSSev dodavši da „bez obzira na to da li zakon dozvoljava stupanje u radni odnos osobe koja je na uslovnom izdržavanju kazne ili ne, to svakako nije moralno ispravno“.

Osuđeni ratni zločinac za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i politički savetnik kosovskog premijera Sulejman Selimi, na uslovnom je otpustu od 25. januara.

Da će upravo on biti novi Haradinajev politički savetnik, devet dana kasnije potvrdio je šef kabineta kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, Avni Arifi.

Kako bi saznala na osnovu koje zakonske odredbe Vlada može da zaposli osobu koja je na idržavanju uslovne kazne, redakcija KoSSev obratila se danas portparolki Vlade Kosova Donjeti Gashi koja, osim potvrde da je Selimi imenovan za savetnika, na ovo pitanje, kao i na pitanje, koje će biti primarna oblast u kojoj će Selimi savetovati kosovskog premijera nije odgovorila.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje