Thaçi: „Mala korekcija granica prihvatljiva cena za sveobuhvatni sporazum“

„Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo,“ ocenio je kosovski predsednik Hashim Thaçi tokom zasedanja „Saveta za međunarodne odnose“ u Vašingtonu. Naglasio je da je Srbija „sada zainteresovana da postigne dogovor s Kosovom“, ali je i podvukao da su jezero Gazivode, čitav grad Mitrovica, Trepča, „ključne tačke“ o kojima se ne može pregovarati.

„Ovo je prilika da se koriguju granice na Severu Kosova i na jugu Srbije,“ rekao je Thaçi i naglasio: „Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo.“

Izneo je i ono za šta smatra da se ne može pregovarati.

„Ali strateške tačke kao što su jezero Gazivode, čitav grad Mitrovica, Trepča, to su resursi o kojima se ne može pregovarati,“ potvrdio je kosovski predsednik.

Ekonomski razvoj i reforme na Kosovu, po rečima Thaçija, u direktnoj su vezi sa političkom stabilnošću.

Postizanje sporazuma između Beograda i Prištine ocenio je kao proces koji „neće biti jednostavan, a čiji je glavni cilj članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Međutim, smatra da su uslovi za postizanje ovakvog sporazuma sada povoljniji jer je, „izgleda Srbija zainteresovana za postizanje dogovora s Kosovom“, dok je „čak i Rusija spremna da prihvati sporazum koji će biti postignut između Kosova i Srbija“.

Govoreći o ulozi SAD-a kosovski predsednik je rekao da je podrška Vašingtona vitalna za Kosovo, kao i da neće biti prihvatljiv „sporazum koji nije prihvatljiv i za Vašington“.

Thaçi je u nedavnom pismu uveravao američkog predsednika u to da je spreman da načini potreban kompromis radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom. I Vučić uverava Trampa da nikom nijе višе stalo do rеšеnja do Srbiji.

Nedavno je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izrazio važnost da se zna „gde je Srbija i gde je Kosovo“.

Screenshot_8-300x296

 

Izvor: Kossev

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje