Erdogan i Cipras o intenziviranju saradnje između Turske i Grčke

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je tokom sastanka u Ankari s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom razgovarao o brojnim važnim pitanjima, uključujući i uspostavu brze željeznice između Istanbula i Soluna.

“Razgovarali smo o projektima kao što su pokretanje pomorskog saobraćaja koji će omogućiti prijevoz putnika i tereta između Izmira i Soluna. Razgovarali smo i o uspostavi brze željeznice između Istanbula i Soluna kao i o završetku drugog mosta na graničnom prijelazu Ipsala-Kipi”, rekao je Erdogan u utorak na konferenciji za medije nakon sastanka u turskoj prijestolnici.

Istakao je kako Turska i Grčka sva pitanja mogu riješiti na miran način.

“Vjerujem da Turska sva pitanja s Grčkom može riješiti na miran način i na temelju pravednosti”, kazao je turski predsjednik, te dodao kako očekuje da Grčka ne bude utočište teroristima FETO-a.

“Turska očekuje da Grčka ne postane sigurno utočište u kojem bi se skrivali teroristi FETO, PKK i DHKP-C”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako je razgovarano i o odnosima s Evropskom unijom, napominjući da Brisel nije ispunio svoje obaveze koje proizlaze iz Memoranduma o razumijevanju.

“Evropska unija nije ispunila svoje obaveze koje proizlaze iz Memoranduma o razumijevanju od 18. marta, posebno u vezi s liberalizacijom viznog režima. Kako god mi ispunjavamo svoja obećanja tako očekujemo da i Europska unija ispoštuje dogovor”, kazao je predsjednik Turske.

Grčki premijer Cipras je izjavio kako Atina s Turskom želi rješavati sva pitanja putem dijaloga.

“Nemamo namjeru da s Turskom budemo zarobljenici problema u regionu. Pokušavamo dijalogom pronaći rješenja za probleme”, rekao je Cipras, dodajući da su obje strane saglasne oko potrebe smanjenja napetosti u Egejskom moru.

Istakao je da je dijalog njegove zemlje s Turskom “iskren i poseban”, dodajući da su uspjeli uspostaviti pozitivnu agendu u tursko-grčkim odnosima.

“S Turskom se slažemo oko pitanja smanjenja napetosti u Egejskom moru i poduzimanja koraka za povećanje povjerenja”, kazao je Cipras.

Istakao je da je s Turskom dogovoreno i intenziviranje saradnje u pitanjima sigurnosti.

Nakon sastanka Erdogana i Ciprasa u predsjedničkoj palati, održan je i sastanak delegacija dviju zemalja. Grčkog premijera je primio i potpredsjednik Turske Fuat Oktay, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje