Pritisak na Nikolasa Madura sve veći

Povećava se pritisak na predsjednika Venecuele Nikolasa Madura (Nicolas) nakon što ga je 11 američkih država pozvalo da raspiše prijevremene izbore, a niz evropskih zemalja priznalo opozicionog vođu Huana Gvajda (Juan Guaido) kao privremenog predsjednika Venecuele.

Grupa Lima ponovila je da “priznaje i podržava” Gvajda kao vođu Venecuele, potvrdilo je 11 od 14 zemalja članica te grupe u deklaraciji prihvaćenoj na sastanku ministara vanjskih poslova u Otavi.

Pozivaju na “mirnu promjenu” i “trenutno uspostavljanje demokratije u Venecueli kroz organizaciju slobodnih i poštenih izbora”.

Izjavu su potpisale Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Panama, Paragvaj i Peru.

Maduro je osvojio drugi mandat na majskim izborima koji su smatrani nedemokratskima. Gvajdo se proglasio privremenim predsjednikom 23. januara i brzo osvojio priznanja velikog broja zemalja.

Zemlje članice grupe Lima navode da je “važno” osigurati pristup humanitarne pomoći Venecueli te su pozvali vojsku da stanu uz Gvajda i ne spriječi dolazak pomoći.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje