Palmer: Odluka o taksama se mora suspendovati kako bi se otvorio put ka dijalogu

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Metju  Palmer poručio je da se odluka Prištine o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH mora suspendovati kako bi se otvorio put ka dijalogu, i da je to zvanična pozicija SAD-a.

To je saopšteno iz kabineta potpredsednika kosovske Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića koji se u Vašingtonu sastao sa Palmerom.

Na sastanku je istaknuto da takse nepovoljno utiču na odnose između dva naroda i da ukoliko Srbi i Albanci žele trajno pomirenje, ka tom cilju moraju ići zajednički.

”Podrška Sjedinjenih Američkih Država ostvarivanju dugotrajnog mira i stabilnosti na Kosovu je od izuzetne važnosti. Puno je izazova koji su pred nama ali izazove moramo rešavati jedino kroz dijalog. Jednostrane akcije i potezi ne doprinose izgradnji poverenja. Posebno sam zabrinut zbog hapšenja naših povratnika, kao što je poslednji slučaj hapšenja Zorana Đokića”, naglasio je ministar Jevtić i podvukao da se mora težiti ka izgradnji međusobnog poverenja.

Inače, ovo je četvrti zvanični susret Dalibora Jevtića sa Metjuom Palmerom.

Jevtić se tokom dana susreo i sa predstavnicima Biroa za populaciju, raseljene i migracije Vlade Sjedinjenih Američkih država.

Tokom ovog sastanka sagovornici su se složili da je vreme da se svi raseljeni koji su izrazili želju za povratkom i vrate.

Istaknuto je da bi možda model povratka raseljenih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske mogo dati bolje rezultate i naglašeno da se kroz Skopsku inicijativu može započeti sa ovim modelom zbrinjavanja i pronalaženja trajnih rešenja za raseljene.

Zaključeno je da je zajednički rad svih relevantnih institucija od izuzetne važnost kako bi se postigli željeni rezultati.

 

(Radio Kontakt Plus)

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje