Kosovo prečesta tema Vijeća sigurnosti UN-a

epa01548622 Two men walk near a traffic sign at the entrance of the ethnically divided northern town of Mitrovica, Kosovo, 12 November 2008. Kosovo President Fatmir Sejdiu and Prime Minister Hashim Thaci on 10 November rejected U.N. Secretary General Ban Ki-moon's plan, which U.N. officials had hoped was a compromise acceptable to both Pristina and Belgrade more than eight months after Kosovo seceded from Serbia. U.N. Secretary-General Ban Ki-moon urged Kosovo on Tuesday to reconsider an amended United Nations plan for deployment of the European Union police and justice mission (EULEX) in Kosovo. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda najavilo je da će raspravljati o miru i sigurnosti u svijetu, ali ne i o Kosovu.

Na stranicama Vijeća sigurnosti, kako navodi agencija, objavljena je najava aktivnosti samo za utorak, ali ne i za ostale dane u ovom mjesecu.

Navodi se kako će Vijeće održati 8.457 zasjedanje na kojem će na dnevnom redu biti “Održavanje međunarodnog mira i sigurnosti” i “Transnacionalni organizirani kriminal na moru kao prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti”.

Iako je službeni Beograd očekivao da će se raspravljati o Kosovu, a prethodno je bilo najavljeno da će to biti u četvrtak, 7. veljače, takve najave za sada nema.

Prema riječima ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića “još je neizvesno” hoće li se raspravljati o Kosovu, jer su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Poljska bile “žestoko protiv toga da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a o Kosovu i Metohiji nađe na dnevnom redu sednice”.

Za raspravu potrebno devet glasova

“Prvi put u Savetu bezbednosti UN-a nije usvojen dnevni red, koji svakog meseca predlaže predsedavajući, što je neozbiljno za organizaciju poput UN”, smatra Dačić.

Priznao je i kako Srbija “teško može da skupi devet glasova da Kosovo bude na dnevnom redu, jer tu nema veta”.

“Ali ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude”, rekao je Dačić.

Ranije je potvrđeno da je Vijeće sigurnosti UN-a odgodilo formalno usvajanje programa rada za veljaču zbog neslaganja oko toga da li će u dnevni red biti uvršten redovan izvještaj o Kosovu.

Potvrdio je to Anatolio Ndong Mba, veleposlanik Ekvatorijalne Gvineje koja ovog mjeseca predsjedava tim međunarodnim tijelom.

‘Previše često’ se raspravlja

Dio članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda smatra da se na temu Kosova raspravlja “previše često”.

Od 1999. godine i usvajanja rezolucije 1244, o Kosovu se raspravljalo svaka tri mjeseca, ali je takvu praksu ljetos ukinula Velika Britanija. Ipak se o Kosovu raspravljalo prije tri mjeseca, kada je tim tijelom predsjedavala Kina.

Dok zapadne članice tvrde da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu prijetnju po međunarodni mir i sigurnost, Beograd smatra da pitanje Kosova nije riješeno i u tome ima podršku Pekinga i Moskve.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje