Umro je jedan od najvećih skijaša skakača u istoriji

3NYKAENEN66_RAU.JPG, HELSINKI, FINNLAND, 15.06.2003, Matti NYKAENEN, NYKÄNEN, FIN, mit seinen GOLDMEDAILLEN, SKISPRUNG, ehemaliger SKISPRINGER, SKISPRUNG LEGENDE, mehrfacher OLYMPIASIEGER etc., Foto RAUCHENSTEINER Tel. 0049.89.54763714, Abdruck honorarpflichtig {Kto.Postsch.Mchn. 339920-800}

Koliko je god bio savršen na zaletištu i sa skijama na nogama, toliko je bio autodestruktivan u privatnom životu

Jedan od najvećih skijaških skakača svih vremena, legendarni Finac Matti Nykänen, preminuo je u 56. godini. Nykänen je obilježio čitavu jednu eru ovog sporta, porušio sve rekorde i postao ikona.

U karijeri je osvojio sve. Ima četiri olimpijska zlata i jedno srebro, a pet je puta bio prvak svijeta. Na OI u Sarajevu 1984. i kanadskom Kalgariju 1988. nije imao pravu konkurenciju.

Vrhunac karijere mu je bio nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine kada je pobijedio u obje pojedinačne discipline te u ekipnom takmičenju. Uz pet olimpijskih medalja (četiri zlatne) ima i devet medalja sa Svjetskih prvenstava (pet zlatnih), te čak 22 medalje s nacionalnih prvenstava Finske (13 zlatnih).

Zbog svojih rezultata i dominacije nad konkurencijom tokom karijere općenito se Nykänena smatra jednim od najboljih skijaša skakača u istoriji.

Koliko je god bio savršen na zaletištu i sa skijama na nogama, toliko je bio autodestruktivan u privatnom životu. Genij u sportskom smislu, ali ekscentrik i luđak u privatnom životu.

Još za aktivne karijere bio je alkoholičar, a zbog sklonosti čašici rano je prekinuo karijeru. Nije bio napunio ni 30. Nakon što je prekinuo skakati, izgubio je kompas i privatni život pretvorio mu se u haos.

Nekoliko se puta vjenčavao, u zatvoru je bio više puta zbog nasilničkih ispada, a zbog pokušaja ubistva prijatelja nožem osuđen je na 26 mjeseci zatvora. Zbog fizičkog napada na tadašnju suprugu 2004., zaradio je novih 16 mjeseci zatvora.

Bankrotirao je i prodao je sve svoje medalje i trofeje, okušao se i kao pop-pjevač, ali i to je završilo katastrofom. Posljednjih nekoliko godina živio je kao pustinjak.

Sam, otuđen od okoline, umro je u 56. godini života. Umro je od života, odnosno od načina kako ga je živio.

Matti-Nykänen1

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje