Ahmeti: Mišljenje predsjednika Srbije nema nikakvu pravnu težinu za Kosovo

Lider Socijaldemokratske partije Kosova i kopredsjedavajući pregovaračke ekipe Kosova, Shpend Ahmeti ocijenio je danas da izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o odlukama institucija Kosova nemaju nikakvu pravnu težinu.

Vučić je danas izjavio da se zastoj u dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije može prevazići pod uslovom da Kosovo ukine takse koje je uvelo na proizvode Srbije i Bosne i Hercegovine i kada prestane sa provokacijama kakav je Statut Trepče, koji je, kako kaže, ništa drugo do otimanje srpske imovine.

“Predsjednik Srbije je dodao još jedan uslov za učešće u dijalogu, da će on početi onda kada Kosovo prestane da provocira, kako je Vučić ocijenio usvajanje Statuta Trepče u Skupštini Kosova. Vučić i svi ostali treba jedno da shvate. Republika Kosovo je nezavisna i suverena država koja odluke donosi na demokratski način u institucionalnim procedurama. Vučić može da misli o Kosovu šta god hoće, ali njegovo mišljenje nema nikakvu pravnu težinu”, kaže Ahmeti.

Po njemu, srpski predsjednik samo grubi vrijeme tvrdeći da takve odluke njemu kvare planove, ali to svakako nije briga Kosova.

Kosovo je prema njemu spremno za dijalog, jer je pripremilo sva neophodna dokumenta, delegaciju, zakon i platformu.

“I na Srbiji je odluka da li će biti deo dijaloga. Ali ni na koji način ne može poricati Republici Kosovo institucionalni suverenitet zemlje. U ovaj dijalog idemo da bismo zatvorili otvorena pitanja koja imamo sa Srbijom, kao što je nepriznavanje i neprihvatanje državnosti Kosova. To definiše karakter dijaloga. Drugi cilj u ovom dijalogu nemamo, niti ga prihvatamo”, napisao je Ahmeti na Facebooku.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje