I radnici KEK-a najavljuju štrajk

Štrajkovima na Kosovu nema kraja.

Juče je postignut sporazum za prekidanje štrajka u prosvjeti povećanjem plata u tom sektoru, piše lajmi.net.

Ipak, sektor prosvjete nije jedini koji je štrajkovao. Službenici javne administracije u Prištini od četvrtka su u generalnom štrajku.

Pored njih, sindikati koji su najavili štrajk su i Sindikat Carine Kosova i Novi Sindikat Kosovske energetske korporacije.

Pročitajte još: Ove plate je ponudila Vlada nastavnicima (DOKUMENT)

Potpredsjednik Sindikata KEK-a, Nexhat Llumnica je rekao portalu “Lajmi” da su razgovarali sa premijerom Haradinajem i u 2018. i u 2019. o povećanju plata, ali ne i o zakonu za plate.

Llumnica je naglasio da je tražio od premijera da ne budu uključeni u zakonu o platama.

“Mi smo održavali sastanke sa premijerom, Ramushom Haradinajem u oktobru 2018. i u januaru 2019., ali razgovarali smo o povećanju, dok za zakon o platama nismo se sastali nijednom, iako nam nije omogućen sastanak za diskusiju o tom pitanju, mi smo izneli svoj stav u vezi nacrt-zakona o platama na vrijeme, tačnije 25. jula 2018. godine, gdje smo tražili da Kosovska energetska korporacija ne bude u ovaj zakon, jer KEK ima svoj budžet od proizvodnje struje i ne šteti kosovskom budžetu”, rekao je Llumnica za lajmi.net.

On je takođe obrazložio njegov zahtjev da se ne uključe u zakonu o platama.

“Naš zahtjev je da KEK ne bude dio tog zakona, jer radnici KEK-a nisu ni državni službenici, ni administrativni radnici, već su radnici rudnika i elektrana i primaju plate od svog znoja, a i Vlada Kosova uzima od KEK-a oko 30 miliona eura godišnje”, izjavio je Llumnica.

Komentarišući naredne korake ukoliko se njihov zahtjev ne ispoštuje, Llumnica je najavio i štrajk.

“Koraci koje će preduzeti Novi sindikat KEK-a, su da ako se radnicima KEK-a diraju plate, što podrazumjeva njihovo smanjenje, bićemo prisilejni da štrajkujemo”, rekao je on.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje