Znatan broj ljekara specijalista bez posla

Na Kosovu znatan broj ljekara specijalista je bez posla.

Ministarstvo zdravstva i Univerzitetsko kliničko bolnička služba Kosova tražili su da za 2019. godinu u Kliničko bolničkom centru dozvoli zapošljavanje 300 zdravstvenih radnika, od toga većinu specijalista.

Zvaničnici ministarsta zdravstva kažu da će se nakon usvajanja nacrta zakona o budžetu, otvoriti i konkursi.

Inače, u javnom zdravstvenom sektoru su više od 13,500 zapošljenih, od toga 5,561 ljekara i 7,392 tehničara.

A oko 200 ljekara specijalista, su ostali van javnih zdravstvenih institucija.

Mirjeta Berisha, stomatolog, rekla je za Radio Slobodna Evropa da već dvije i po godine održavaju sastanke jedan za drugim sa zvaničnicima vlade radi zapošljavanja, međutim to se još nije dogodilo.

“Ima specijalista koji ne radi ni u privatnim institucijama, ni u javnim. Sramota je, toliko godina školovanja i na kraju biti nezapošljen, veoma je teško. Data su mnoga obećanja, kako će se zaposliti svi specijalisti. Ta obaćanja smo dobili 2017., kada su rekli da u 2018. nijedan specijalista neće biti bez posla. Ali evo, već je 2019. a nema ništa konkretnog. Stoga, mi smo odlučili da održimo proteste i to smo uradili tri puta. Oko 170 specijalista stomatologije je bez posla. Drugi dio su specijalisti u drugim oblastima”, rekla je Berisha.

Iz ministarstva za zdravstvo kažu da najveći broj nezapošljenih specijalista iz oblasti stomatologije.

Zbog toga, većina ljekara sa Kosova traže posao u Evropskoj uniji, što je sada postalo zabrinjavajuće, jer, država nema strategiju da ih zadrži na Kosovu.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje