Kosnet: Međunarodna konferencija bi mogla da otvori pitanje nezavisnosti

Gostujući u emisiji Interaktiv na KTV, ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet,  kritikovao je ideju kosovskog premijera Ramusha Haradinaja o međunarodnoj konferenciji.

„Time bi se otvorila vrata da se diskutuje o stvarima koje su već rešene, uključujući i kosovsku nezavisnost. To bi moglo da uključi i druge strane što bi samo zakomplikovalo rad,“ rekao je Kosnet.

Na identičan način, Haradinajev predlog su kritikovale i opozicione LDK i Samoopredeljenje, ali i koalicioni partner iz koalicije PAN, PDK.

„PDK želi da se ogradi od izjava o promeni granica. PDK želi da se ogradi od izjava o međunarodnoj konferenciji za Kosovo. Ta ideja je opasna zato što može ponovo da otvori pitanje statusa Kosova koji je konačno rešen proglašenjem nezavisnosti 17. februara 2008. a njome se rizikuje i uključivanje Rusije u proces,“ saopštili su u sredu iz PDK.

Ramush Haradinaj zatražio od EU i SAD da organizuju četrnaestodnevnu konferenciju koja će se završiti sporazumom između Kosova i Srbije a koji će osigurati priznanje Kosova od strane Srbije, kao i članstvo Kosova u UN. Međutim, pre organizovanja konferencije, kosovski premijer ima čitavu listu uslova i garancija koje EU i SAD treba da daju Kosovu.

Nekoliko sati nakon što je Haradinaj objavio svoje zahteve, sa sopstvenom idejomizašao je tada lider PDK, Kadri Veseli, predloživši uslovno ukidanje taksi u trajanju od 120 dana.

 

Izvor: Kossev

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje