Thaçi: Niko ne može da bude iznad partnerstva Kosova i SAD

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi poručio je vodećim funkcionerima u kosovskim institucijama da poduzmu pametne i strateške korake kada je u pitanju suspenzija odluka Vlade Kosova o taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Thaçi naglašava takođe da niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Sjedinjene Države su, inače, zatražile od Vlade Kosova da suspenduje odluku o carini, navodeći da je u suprotnosti sa strateškim interesima SAD-a.

Govoreći o predlogu premijera Ramusha Haradinaja o međunarodnoj konferenciji za Kosovo, predsednik Thaçi je istakao da se ne trebaju stvarati okolnosti koje bi dovele Rusiju za sto.

Predsjednik Kosova govorio je i o tome da li je “korekcija granica” i dalje tema razgovora u konačnoj fazi, budući da su se sada sve političke partije, uključujući i njegovu bivšu stranku, Demokratsku partiju Kosova (DPK), izjasnile protiv toga. Poručuje da su jezero Gazivode, Sjeverna Mitrovica i Trepča bili i ostali neugroženi.

RSE: Sastali ste se u četvrtak sa američkim ambasadorom i političkim liderima vladajuće koalicije Kosova. Možete li nam reći o čemu je bilo reči?

Thaçi: Sastanak sa institucionalnim i političkim liderima ticao se mog ohrabrenja za poduzimanje potrebnih, pametnih i streških koraka za zemlju. Cenim njihovo angažovanje za zajedničke sastanke o sledećim koracima koje treba da poduzmu institucije, u još boljoj koordinaciji sa SAD-om i EU, a u vezi budućnosti važnih procesa koji su i od suštinskog značaja za Kosovo.

RSE: Da li je i suspenzija takse na robu iz Srbije i BiH bio jedan od Vaših zahteva?

Thaçi: To je bila odluka Vlade i vladajućih koalicija i o daljim koracima te odluke pregovaraju koalicioni patrneri i Vlada Kosova.

RSE: Zašto ste tražili suspenziju takse, ukoliko Srbija ne odustane od političke ofanzive prema Kosovu?

Thaçi: Niti sam predložio uvođenje takse, niti suspenziju. Samo sam ohrabrio nosioce institucija i političke lidere da gledaju ka budućnosti, da razmišljaju o strateškim koracima koji su od suštinskog značaja za državu, kako bi prvenstveno utvrdili pozitivne argumente koji će pomoći našim partnerima, pre svega SAD-u i EU. Da nikako ne komplikujemo njihovo angažovanje ili da proizvodimo negativne događaje koji će im otežati da nam pomognu. Kosovo može da ide napred i da bude uspešno samo u uskoj koordinaciji sa EU i SAD-om.

RSE: Kakve posledice mogu biti po Kosovo, ukoliko ne podrži zahtev SAD-a?

Thaçi: Ni po koju cenu i ni pod kojim okolnostima partnerstvo se neće odbiti, strateška saradnja Kosova i SAD je od suštinskog značaja, iznad svake dnevne politike. Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Dakle, nijedna osoba i nikakva druga agenda.

RSE: Premijer je rekao da neće da povuče odluku. Šta sledi sada?

Thaçi: Na koalicionim partnerima i Vladi je da poduzmu potrebne korake. Moja poruka je da gledamo u budućnost, da strateški delujemo tako da doprinesemo viznoj liberalizaciji i snažnoj podršci za jačanje vojske, te konsolidaciji države unutra i spolja.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje