Kad mogu Nemci i Francuzi zašto ne može Balkan

Merkel i Makron u Ahenu potpisuju ugovor kojim žele još tešnje da povežu dve zemlje. O tome šta se može naučiti od nemačko-francuskog pomirenja, razgovarali smo sa sa Manuelom Saracinom iz Evropskog pokreta u Berlinu.
DW: Ugovorom iz Ahena, Nemačka i Francuska žele da „prodube“ saradnju dveju zemalja. Šta je tim novim ugovorom konkretno predviđeno?

Manuel Saracin: Ahenski ugovor je praktično nastavak Jelisejskog ugovora iz 1963. To je takoreći njegovo novo izdanje. Njime se definišu razne teme u odnosima dveju zemalja, od ekonomske saradnje, poboljšanja regionalne saradnje – i to sve u kontekstu važnosti i značaja nemačko-francuskog partnerstva za uspeh Evrope, ali naravno svesni činjenice da bi mnogo toga trebalo poboljšati i da mi možemo da budemo i bolji.

Mnogi su upravo zbog toga nezadovoljni tekstom ugovora. Kritičari kažu da je on razočaravajući i da ne nudi konkretne odgovore na aktuelne izazove s kojima se suočavaju Evropska unija i svet – od socijalnih pitanja, privrednih reformi, pa sve do klimatskih promena. Može li Ahenski ugovor da pomogne u tome ili će sve ostati na lepim TV-slikama iz impresivne ahenske gradske većnice?

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje